„Ostrý zrak, krásná pleť a klouby bez bolestí!“ Tak nějak by mohl znít reklamní slogan na tuřín

11. listopad 2022

Víte, jak vypadá tuřín? Tato plodina z našich jídelníčků v podstatě zcela vymizela, a to je škoda. Jde totiž o druh kořenové zeleniny, který je nejen výživný, ale příznivé působí i na naše zdraví. Celým jménem jde o brukev řepku tuřín, možná tuto plodinu znáte jako třeba kolník nebo kvak.

V dřívějších dobách byl tuřín základní surovinou pro jídlo chudých, hlavně během válek. Vařilo se z něj také v koncentračních táborech. Tuřín se proto stal symbolem bídy a utrpení.

Vzhledem připomíná celer a chuťově bychom ho mohli popsat jako něco mezi kedlubnou a bramborou. Z 90 % ho tvoří voda a je nízkokalorický. Ve 100 gramech tuřínu je pouhých 27 kalorií. Navíc obsahuje vysoké množství vlákniny.

Často je doporučován pro redukční diety, protože zasytí, nezatíží zbytečnými kaloriemi a jeho vláknina podpoří činnost trávicího ústrojí. Je poměrně dobrým zdrojem vitaminu C – stogramová porce tuřínu pokryje téměř polovinu potřebné denní dávky. Obsahuje malé množství vitaminů skupiny B, niacinu a kyseliny listové. Vitaminy B1 a B6 napomáhají správnému metabolismu cukrů a optimálnímu využití energie. Z minerálů je tuřín nejbohatší na draslík, sodík a vápník.

Obsahuje i trochu fosforu, železa a stopových prvků. V jeho sušině najdeme i bílkoviny a trochu tuku, takže bez nadsázky vašemu tělu dopřeje vše, co pro svůj chod potřebuje.

Tuřín hojí rány a pomáhá i při chřipce a kašli

Tuřín není vhodný pro ty, kteří trpí onemocněním jater a žlučovými kameny. Obsahuje totiž některý silice, které by mohly tyto potíže prohloubit. Ale pro ostatní je tuřín velmi zdravý. Třeba právě kvůli obsahu zmíněných silic. Při jejich štěpení vznikají látky, které přímo působí jako likvidátor bakterií, a to velmi silný. Když k tomu přičteme vysoký obsah vitamínu C, který podporuje imunitu, vstřebávání železa a vylučování škodlivin, nacházíme v tuřínu výborného pomocníka proti infekcím.

Naši předci využívali tuřín při hojení ran, zánětech dásní a při chřipce a kašli. Dokonce i při plicní a kostní tuberkulóze se tuřín osvědčil. I vy můžete při léčbě infekcí vyzkoušet šťávu z tuřínu. Bulva tuřínu zbavená slupky se jednoduše nastrouhá, přidá se špetka soli a po chvíli se z hmoty vymačká šťáva. Tu si můžete přisladit medem a během dne vypijete. Pokud by vám vadila její specifická chuť, přidejte si tuto šťávu do vlažné polévky, nebo do zeleninového salátu. Šťáva také pomáhá při zánětu střev a žaludku. Ale v těchto případech je lepší jíst tuřín celý, protože pomáhá i vláknina, kterou obsahuje.

Ředkvičky a tuřín

Tuřín jako čistič krve i lék pro oči

Tuřín vyniká mezi zeleninami svým vysokým obsahem draslíku. Ten pomáhá tělu zbavovat se zadržované vody. Společně s vodou z těla odcházejí i škodlivé látky. Díky tuřínu se vám tedy může vyčistit krev od odpadních látek metabolismu, včetně kyseliny močové. To je dobrá zpráva pro všechny, jejichž tělo trpí ukládáním kyseliny močové ve tkáních.

Ať už trpíte dnou, artritidou, revmatismem, nebo vás trápí močové kameny, tuřín vám v těchto případech může pomoci. Nejen, když ho budete konzumovat, ale můžete ho používat i na obklady.

Také byste po něm měli sáhnout kvůli řídnutí kostí. Nejen z důvodů prevence, ale i v případě, že již vás řídnutí kostí postihlo. Tuřín má velmi vysoký obsah vápníku a díky dalším látkám, které obsahuje, je tento vápník naším tělem velmi dobře zužitkován.

Pokud budete jíst tuřín pravidelně, nejspíš na sobě budete pozorovat, že lépe vidíte a také lépe vypadáte. V tuřínu totiž najdeme také poměrně dost vitaminu A. Ten prospívá zraku a také pokožce. Když k tomu připočteme schopnost tuřínu čistit tělo od škodlivin a dodávat mu vápník, pozitivní účinky po čase můžeme pozorovat na kvalitě pleti, vlasů a nehtů.

Tuřínové listy a nať nevyhazujte!

Pokud byste listovali knihami o makrobiotice, pak byste mnohokrát narazili na tvrzení, že nať a listy tuřínu jsou králi mezi všemi druhy listové zeleniny. Listy jsou dokonce mnohem výživnější než samotný kořen a bylo by škoda, aby skončili na kompostu nebo u králíků.

Listy tuřínu obsahují téměř dvakrát tolik proteinů a vlákniny než kořen, ale méně sacharidů. Také koncentrace vitaminů a minerálů je mnohem vyšší. Takže potřebujete-li tělu dodat více vápníku, provitaminu A, vitaminu C, kyseliny listové a železa, pak jsou tuřínové listy ideální volbou. Navíc příjemně chutnají, takže je občas zkuste zamíchat do zeleninového salátu, popřípadě si je připravte jako přílohu stejně jako listový špenát.

Regionální stanice Českého rozhlasu

Zdravotní účinky tuřínových listů ještě můžete umocnit tím, že si z nich připravíte zdravý koktejl. Rozmixujete je s řeřichou, kouskem celeru a mrkví, osolíte a opeříte, případně dochutíte česnekem a bylinkami. Můžete konzumovat studené jako snídani či svačinu, nebo – pokud nebudete tuto směs vařit, ale jen ji lehce ohřejete, získáte velmi chutnou a hlavně velmi zdravou polévku.

Tipy na recepty z tuřínu

Tuřín je v syrovém stavu lehce pikantní a trochu připomíná kedlubnu či jemnou ředkvičku. Po uvaření má velmi jemnou chuť podobnou bramborám. Nejvíc prospěšných látek má samozřejmě zasyrova, ale většina účinků na zdraví se neztrácí ani po tepelné úpravě.

Syrový se hodí nastrouhaný do salátů nebo namixovaný do zeleninových šťáv. A pokud ho chcete raději vařit, můžete s ním zacházet stejně jako s bramborami. Tuřín se dá přidávat do zeleninových polévek, do rizota či zeleninových směsí, ale můžete z něj udělat i samostatnou přílohu. Tuřínová kaše, placky připravené stejně jako ty bramborové, případně smažené hranolky z tuřínu určitě ozvláštní vaše pokrmy a navíc bude váš jídelníček zdravější a dietnější.

Na závěr vám doporučíme jeden pokrm, při kterém tuřín poslouží jako hlavní chod: bulvu tuřínu uvaříme v osolené vodě do měkka, odkrojíme z ní vrchní část a vydlabeme vnitřek. Hmotu, kterou jsme z tuřínu vybrali, smícháme s osmaženou cibulkou, trochou vařené rýže a s trochou nastrouhaného sýru. Pokud potřebujete maso, přidejte trochu mletého. Osolíme, opepříme, přidáme drcený česnek, vzniklou nádivkou naplníme vydlabaný tuřín, přiklopíme odříznutým vrškem bulvy a necháme 20-30 minut zapéct v troubě.

Tak jestli tuřín vyzkoušíte, přeji ať vám chutná a hlavně ať prospívá vašemu zdraví!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Související