Oscar Wilde: Jak je důležité míti Filipa. Lehkovážná komedie pro vážné lidi

23. září 2023

Jiskřivý slovní humor, nádherně absurdní situace a navíc skvělé herecké obsazení v komedii anglického dramatika, prozaika a básníka. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Josef Hlavnička
Osoby a obsazení: John Worthing (Bořivoj Navrátil), Algernon Moncrieff (Jaroslav Kepka), reverend kanovník doktor teologie Chasuble (Luděk Kopřiva), Merriman, komorník (Artur Šviha), Lane, sluha (Karel Fořt), Lady Bracknellová (Jiřina Petrovická), baronesa Gvendolina Fairfaxová (Gabriela Vránová), Cecilie Cardewová (Jaroslava Pokorná) a slečna Prismová (Viola Zinková)
Překlad: Jiří Zdeněk Novák
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Miloslav Jareš
Natočeno: 1980

Komedii Jak je důležité míti Filipa napsal prý její autor Oscar Wilde během pouhých tří týdnů. Zdá se být neuvěřitelné, že mohlo v tak krátkém čase vzniknout dílo, které je dnes považováno za nedostižný počin na poli konverzační komedie. Jiskřivý slovní humor vlastní všem postavám od gentlemanů po sluhy, nádherně absurdní situace, do nichž se hrdinové zaplétají, aby v naprosto dokonale vystupňovaném finále dospěli k jejich šťastnému rozuzlení, právem dělají z „Filipa“ jednu z nejoblíbenějších komedií všech dob.

Má hra je úspěšná. Jedinou otázkou je, zda budou úspěšní diváci...
Oscar Wilde

Wilde si v ní bere na mušku nejen viktoriánské společenské rituály, jako jsou námluvy a žádost o ruku, ale také iluze, které si tvoříme při navazování milostných vztahů. Stav zamilovanosti popisuje jako společensky tolerované šílenství, do kterého lidstvo upadá, aby nevymřelo.

Jack Worthing vystupuje v Londýně pod jménem Filip, tak ho zná i jeho vyvolená Gvendolína. Jeho přítel Algernon Moncrieff se naopak jako Filip představí Jackově schovance Cecílii, se kterou se seznámí, když přijede za Jackem na venkov. Je jen otázkou času, kdy se Gvendolína potká s Cecílií a zjistí, že obě milují Filipa. Pro šťastné rozuzlení se ukáže velmi podstatná historie jedné kožené příruční tašky uložené před časem do úschovny na nádraží Victoria.

„Má hra je úspěšná. Jedinou otázkou je, zda budou úspěšní diváci...“ odpověděl prý Oscar Wilde na otázku, jestli jeho komedie bude mít úspěch. Od premiéry prokázalo publikum svou způsobilost mnohokrát.

Spustit audio

Související