Orkán Sabine zasáhl i Prahu. Lámal stromy, omezil dopravu a letiště rušilo lety

10. únor 2020 08:27

Silný vítr přidělával od pondělní třetí hodiny ranní práci pražským hasičům. Ti vyjížděli ke 285 případům.

Nejčastěji zasahovali hasiči u popadaných stromů, uvolněných plechů nebo plachet, první případ zaznamenali po třetí hodině ráno. Na okraji Prahy profesionálům pomáhali i dobrovolní hasiči.

Některé domácnosti na východě Prahy byli kvůli silnému větru bez elektřiny. Týkalo se to hlavně lidí z Uhříněvsi, Kolovratů nebo Dubče. Elektrické vedení tam totiž není uložené pod zemí jako ve zbytku hlavního města a silný vítr ho proto poškodil. 

Autobusové linky byly bez větších komplikací, v Dolních Počernicích u nádraží hasiči odstraňovali spadlý strom v troleji. Komplikace hlásali železničáři i mezi Hostivaří a Libní. Nejezdili ani přívozy a některé lety kvůli větru rušilo i Letiště Václava Havla. Kvůli bezpečnosti je v pondělí zavřená i pražská zoo nebo pražské hřbitovy.

S extrémním stupněm nebezpečí počítejte zhruba do 13.00 hodin, v nárazech by mohl jihozápadní až západní vítr dosahovat až 110 kilometrů v hodině. Postupně by měl vítr slábnout, nicméně vysoký stupeň nebezpečí podle výstrahy meteorologů platí až do 16.00 hodin.

Věci dostatečně zajistěte

Na zahradách nebo na balkónech byste měli zajistit nebo úplně odklidit věci, které by mohl vítr odnést a třeba někoho zranit. Bude dobré také vynechat procházky v parcích nebo lesích, kde hrozí pád větví a stromů. Opatrní buďte i na silnicích, během silných poryvů můžete mít problémy s ovládáním auta. Platí také zákaz rozdělávání ohňů, které by se mohly rychle rozšířit.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před orkánem Sabina
autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio