Ořechy od A do Z. Proč by vám neměly chybět na talíři?

28. říjen 2015

Jen málo potravin obsahuje tak široké množství potřebných živin pro tělo jako ořechy. Navíc se dají použít nejen k jídlu, ale i jako léčebný prostředek. A to není zdaleka všechno…

Ořechy jsou bohatým zdrojem bílkovin - obsahují až 14 vysoce kvalitních proteinů. Najdeme tu také celou řadu vitamínů a minerálů. Nejvíc jich obsahují ořechy vlašské. Jsou skvělým zdrojem vitamínu B+, neboli thiaminu, který je potřebný pro dobře fungující srdce a pro rovnováhu nervové soustavy.

Vlašské ořechy jsou také jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu B6, známého jako pyridoxin, který se stará o správné fungování mozku a má zásluhy při tvorbě červených krvinek. Sice mají ořechy nízký obsah vitamínů A a C, ale tento nedostatek vyrovnají další pozitiva, která ořechy mají.

Jsou bohaté na fosfor a draslík a zároveň chudé na sodík, což je dobré pro kardiovaskulární soustavu. Obsahují také velké množství železa, hořčíku a vápníku. Hodně významný je vysoký obsah zinku - toho tu najdeme mnohem více, než v jiných druzích potravin a proto se ořechy vyplatí konzumovat kvůli posílení imunitního systému.

Ne všechny tuky škodí!

Tuky představují až tři pětiny hmotnosti ořechu a tvoří je zejména nenasycené mastné kyseliny a lecitin. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy téměř ve všech druzích ořechů, ale nejvyšší množství jich najdeme v ořechu vlašském.

Za pozornost stojí hlavně kyselina linoleová, které v ořechu najdeme až 33 procent. Ta snižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje vzniku sraženin v cévách. Také se podílí na stavbě nervové tkáně a na tvorbě protilátek, čímž brzdí zánětlivé procesy v těle.

Vlašské ořechy jsou pro naše zdraví velmi přínosné

Mastné kyseliny jsou také hlavním zdrojem energie pro buňky srdce a vitamín B1, o kterém jsme mluvili minule, podporuje funkce srdečního svalu. Proto ořechům můžeme přičítat velké zásluhy v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Hodně tuků ale také znamená velký energetický příjem, proto je dobré to s konzumací ořechů nepřehánět - ideální je sníst denně 30-50, tedy zhruba jednu hrst ořechů, samozřejmě nesolených a nepražených.

Léčivá síla ořechů

Léčivá síla ořechů se projevuje při vnitřním i vnějším užití. Máme pro vás několik netradičních receptů, jak ořechy využít k léčbě.

Ořechy v medu se dají využívat nejen jako občasná pochoutka. Pravidelná konzumace jedné kávové lžičky denně slibuje posílení imunitního systému. Také se doporučuje při stresech a neurologických obtížích a při onemocnění kardiovaskulárního systému.

Příprava je jednoduchá: 2 hrnky nasekaných vlašských ořechů smícháme s 1 hrnkem medu, zakapeme 1 lžičkou citronové šťávy a uchováváme v uzavřené sklenici.

O tom, že ořechy mají prospěšný vliv na činnost nervové soustavy a mozku už jsme mluvili. Proto by je měli pravidelně mít v jídelníčku studenti a duševně pracující a také všichni, kdo jsou vystaveni stresu. Stačí je přidávat do müsli směsí, rozdrcené přimíchat do jogurtu a vyzkoušet můžete i ořechovou pomazánku, která třeba na rohlíku nebo palačince dodá spoustu energie a velké množství prospěšných látek před náročným dnem. Hrst vlašských ořechů rozemelte nebo rozmixujte najemno, přidejte lžičku medu.

Vlašské ořechy

Ořechové skořápky se dají použít k výrobě čaje, který pomáhá rozpouštět hleny. Při kašli jsou účinky patrné už po dvou dnech.

12 ořechů se slupkami roztlučeme, namočíme na 12 hodin do půllitru vody a necháme louhovat. Poté zhruba 5 minut povaříme, scedíme a dochutíme medem. Čaj vypijeme v průběhu dne - vlažný nebo studený.

Čaj se dá vyrobit i z ořešákového listí. Také je vhodný pro odhlenění při kašli a trávicích potížích. Má blahodárný vliv na žaludek a střeva a užívá se také při nechutenství a prospívá i při žloutence, protože má pozitivní vliv na čištění jater a krve. Odvar z ořešákového listí také mírně snižuje krevní tlak. Má i antiseptické účinky a můžeme ho s úspěchem používat jako kloktadlo při bolestech v krku a při zánětech v ústní dutině.

Pomoci může i při kožních potížích, jako jsou ekzémy, akné a zánětlivé projevy na kůži. Silný výluh z ořešákového listí se s úspěchem používá do koupelí k léčbě zánětů nehtů a dříve se používal také jako prostředek proti vším.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.