Orangutanice Ňuninka už opustila ústeckou zoo. Nový domov našla ve Francii

20. září 2022 09:00

Ze zoo v Ústí nad Labem odvezli poslední orangutanici. V pondělí 19. září večer dorazila do zooparku ve francouzském Beauval. Samice Ňuninka tam bude mít lepší podmínky než na severu Čech.

Venkovní výběh zooparku tvoří travnatý ostrov obehnaný vodním příkopem. Francouzská chovatelka Manon Lassalle je zvědavá, jak bude na vodu reagovat, jestli třeba nemá velký strach z vody, za kterou už nesmí.

Až si Ňuninka na nové prostředí trochu zvykne, bude se moct seznámit s dalšími orangutany. Mají tam samce, který se k ostatním samicím podle Manon Lassalle chová velmi pěkně. Věří také, že Ňuninka dobře zapadne i mezi tři samice.

„Je tam jedna o trochu mladší než Ňuninka, další je hodně stará a třetí je podobná její poslední dceři – je jí osm let a je hodně hravá,“ popsala Manon Lassalle.

Čtěte také

Ňuninka měla pět mláďat – hlavní zooložka ústecké zoo Petra Padalíková doufá, že přibydou i další: „Máme potvrzeno, že stále cykluje – zrovna nedávno měla říji, takže věříme, že ještě bude mít šanci na další potomky.“

Ve Francii mají i zkušenosti s lidoopy vychovanými lidmi, jako to bylo v případě ústecké orangutanice. Jednou z jejích zábav bylo malování. V Beauval si orangutani hrají s obarvenou hlínou nebo s křídami. „Nemalují s nimi ale na papír, ale po zdech nebo oknech,“ dodává Manon Lassalle.

V ústecké zoo dožije nejstarší kříženec v českých a slovenských zahradách – Ferda. Pavilon pak bude po úpravách sloužit menším primátům.

Ústecká zoo by chtěla chov orangutanů bornejských obnovit. Podle ředitelky Ilony Pšenkové připravuje projekt přestavby slonince na Asijský dům.

Spustit audio

Související