Opravy uzavřou na 2 roky historickou budovu Severočeské vědecké knihovny

21. duben 2017

Ústecký kraj připravuje celkovou opravu historické budovy Severočeské vědecké knihovny v ústecké ulici Velká Hradební. Knihovna se proto chystá na stěhování. Budova se uzavře 1. července.

Oddělení časopisů a denního tisku se přestěhuje do prostor bývalé VZP v Bratislavské ulici a bude mít otevřeno i o prázdninách.

„Problematické je pro nás vystěhování knihárny. Tam jsme v jednání s muzeem, abychom mohli využít jejich prostory. Studovnu literárně-vědní a další prostory přestěhováváme… Předpokládáme, že celá rekonstrukce bude hotová do dvou let, ale rádi bychom byli, kdyby to bylo dříve,“ doufá ředitelka knihovny Jana Linhartová.

Přiblížila i rozsah oprav: „Nevyhovující jsou prostory sociálních zařízení, prostory pro bezbariérový přístup, a protože budova chátrá odspoda, je potřeba ji odizolovat. Nutné je opravit také střechu. Naštěstí není budova památkově chráněná, takže se nemusí všechno projednávat s odborem kultury, ale chceme nechat budově ráz, který měla.“

V historické části knihovny po rekonstrukci přibudou reprezentativní prostory a také literární kavárna.

Předběžné nálady na rekonstrukci budovy knihovny včetně zateplení odhaduje kraj podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka z KSČM na 46 milionů korun bez DPH.

autor: hau
Spustit audio