Oprava žatecké knihovny má zpoždění, může za ně dřevomorka

16. červenec 2018 14:58

Čtenáři v Žatci se otevření opravené městské knihovny na náměstí Svobody hned tak nedočkají. I když hotovo mělo být už v létě.

„Budova se otevře zřejmě až během podzimu,“ řekla vedoucí odboru rozvoje a majetku města Kateřina Mazánková.

Za všechno může dřevomorka.  S tou se sice počítalo, ale ne v takovém rozsahu. „Když jsme odkryli střešní konstrukci a krovy, tak jsme zjistili, že je tam dřevomorky více, než se předpokládalo,“ vysvětlila Mazánková.

Prodlouží se tak nejen doba opravy, ale také bude vyšší cena.  Město muselo sáhnout do rozpočtu najít další dva miliony. Cena se tak vyšplhá na čtrnáct milionů, většinu ale pokryje evropská dotace.

Než se opravená budova otevře, mohou čtenáři využívat náhradní prostory knihovny v budově, které se říká Stará pošta.  Ne všechny knihy se tam ale samozřejmě na přechodnou dobu vešly, takže pokud čtenáři nenajdou titul, který hledají, můžou si ho objednat a knihovnice jim ho přichystají ze skladu, který je dočasně v bývalém skladu chmele v Alšově ulici.

A jaká překvapení návštěvníky knihovny čekají, až se konečně na podzim otevře? Kulturní památka bude mít novou střechu, upravené vnitřní prostory. Ale co je zajímavé, je oprava dvou dosud nevyužívaných pavlačí. Knihovna získá novou terasu na hradbách, ze které bude krásný výhled na město.

autoři: Lucie Valášková , ces
Spustit audio

Související