Oprava cyklostezky z Děčína do Dolního Žlebu se skoro o měsíc protáhne. A také prodraží

22. září 2016

Oprava mezinárodní cyklostezky z Děčína do Dolního Žlebu se o měsíc protáhne. Stavbaři tam totiž při výkopu nového vodovodu narazili na tvrdší podloží. Kvůli tomu se také celá rekonstrukce o skoro tři čtvrtě milionu prodraží. Kvůli dotaci ale musí být definitivně hotová do konce letošního listopadu.

„Místy je jiné podloží. Nechali jsme si udělat geologický průzkum posledních asi 150 metrů vodovodní rýhy, a zjistili jsme, že je tam skalnaté žebro v délce asi 15 metrů. Tak jsme si na to museli objednat velké, tunové, kladivo,“ vysvětluje stavbyvedoucí Martin Chmelař komplikace, se kterými se jeho firma při výkopu vodovodu potýkala.

Vodovod už je hotový, teď se pracuje na zpevnění svahu, frézuje se asfalt a rozšiřuje se silnice do Dolního Žlebu.

Oprava cyklostezky začala v červnu letošního roku. Uzavírka silnice, která jí protíná, komplikuje dopravu do Dolního Žlebu místním lidem. Stavební firma tady pracuje každý všední den do 18 hodin, pak úsek do Čertovy vody uklidí a otevře ho pro dopravu.

Magistrát také vyznačil objízdnou trasu pro cyklisty po druhém břehu Labe. Najdou se ale také neukáznění cyklisté, kteří porušují zákaz vjezdu a riskují mezi stavebními stroji.

„Musíme je odhánět, musíme je pouštět a musíme i zastavovat stavbu, protože někteří jsou dost bezohlední,“ potvrzuje Martin Chmelař.

Do Dolního Žlebu se lidé mohou dostat zadarmo přívozem

Dolní Žleb, přívoz

Po dobu rekonstrukce jezdí zadarmo přívoz ze Hřenska do Dolního Žlebu. Prám už přesluhuje svou životnost, radnice teď kvůli průtahům na stavbě požádala o prodloužení technické způsobilosti dosluhujícího přívozu.

„Upravili jsme i nájezdy tak, aby při nízké hladině vody bylo stále možné přívozem projet. Teď je málo vody a přívoz stále jezdí. Prostě pro to děláme maximum,“ dodává mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Nový prám by měl být hotový osmého listopadu. Prodloužení opravy cyklostezky bude magistrát stát kolem sedmi set padesáti korun z vlastní kasy. Město dostalo na opravu poničené silnice dotaci, celkově budou opravy stát něco kolem 13 milionů korun.

autor: dap
Spustit audio