Opozice v Ústí nad Labem kritizuje vedení města, že zaspalo se soutěží dodávek elektřiny

15. září 2021

V příštích dvou letech utratí Ústí nad Labem za elektřinu víc než dosud. Za jednu megawatthodinu zaplatí v průměru 2 234 korun, což je o zhruba 900 korun víc než dosud. To kritizuje opozice.

Podle zastupitelky Věry Nechybové z opozičního Ústeckého fóra občanů měli radní zareagovat na jaře, kdy se objevily informace o tom, že ceny energií budou stoupat.

„Vedení města mělo okamžitě vyhlásit veřejnou soutěž na dodávku energie, nebo případně zafixovat ceny u stávajícího dodavatele. Podle mých hrubých odhadů ta částka ročního navýšení bude šlphat až k 540 milionům korun,“ shrnula Nechybová.

Primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO ještě nemá zvýšené náklady spočítané a kritiku odmítl. Město podle něj začátkem září získalo lepší ceny, než jaké jsou ty současné.

Dřív navíc podle něj dodávky elektřiny pro školská, sociální, kulturní a sportovní zařízení i dopravní podnik město soutěžilo na přelomu září a října.

V Litoměřicích mají elektřinu levnější. V Teplicích je nejvyšší sazba vyšší než v Ústí

Zvyšující se ceny energií řeší i jiná města. Například ve Štětí budou nové ceny z burzy pro příští rok znát až v listopadu a prosinci. Podle mluvčího města Pavla Hoznédla se budou skládat z průměru za minulé období – na případné navýšení pak bude muset město krátit jiné výdaje.

V Litoměřicích podle serveru iDnes cenu zafixovali koncem minulého roku, takže i v dalších letech bude město platit 1 322 korun za megawatthodinu, což je dokonce méně než Ústí platí letos.

V Teplicích mají dlouhodobé smlouvy s dodavateli – ta nejvyšší sazba je podle mluvčího Robina Röhricha 3 194 korun za megawatthodinu. pro porovnání, Ústí nad Labem v nejvyšší sazbě zaplatí 2 700 korun.

Spustit audio

Související