Ondřejovská hvězdárna testuje speciální teleskopy. Zachycují spršky kosmického záření, v Česku jsou unikátní

17. květen 2022

Dva nové zobrazovací Čerenkovovy teleskopy vysokoenergetického záření gama nově fungují v Ondřejovské hvězdárně nedaleko Prahy. Jde o první a jedinečnou instalaci na území České republiky.

Dva mohutné teleskopy s optickými plochami tu nepozorují viditelné záření z hvězd nebo planet, jak by si člověk mohl představit, ale vysokoenergetické záření částic, takzvané gama fotony. Částice pocházejí z nejbouřlivějších oblastí ve vesmíru, například po výbuších supernov neboli hvězdných explozích.

Ty pak vytvoří modrý záblesk světla, kterému se říká Čerenkovovo záření,“ vysvětluje Ředitel fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky Michael Prouza. Vědci pak díky dalekohledům dokážou zjistit, kdy a odkud ta sprška přišla.

Unikátní konstrukce

A jak dalekohledy vypadají? „Když se na podíváte, uvidíte kovovou konstrukci, která je prázdná, ale má dvě součásti. V levé je zrcadlo, které je složené z menších šestiúhelníkových segmentů, ve špičce na druhé straně je pak kamera,“ popisuje ředitel Astronomického ústavu Michal Bursa.

Ondřejovská hvězdárna představila dva jedinečné teleskopy

Kamera je nejcitlivější a nejnákladnější část celého teleskopu a vypadá jako včelí plástev. Je speciální v tom, že funguje milionkrát rychleji než kamera, kterou třeba známe z mobilních telefonů. Co se na obloze děje, pak vědci zjistí v řádech nanosekund.

Na dva roky do Ondřejova

Oba dalekohledy tu budou pouze dočasně. „Pro pozorování gama záření je důležitá nadmořská výška. Tady se otestují a časem poputují na nějaké vhodnější místo, kde se stanou součástí nějaké rozsáhlejší laboratoře, která se bude zabývat gama zářením,“ uzavírá profesor Ondřej Haderka z Univerzity Palackého v Olomouci.

V Čechách by teleskopy měly zůstat zhruba dva roky.

autoři: Karolína Burdová , als
Spustit audio

Související