Omezení pohybu lidí mezi okresy a obcemi se projevilo: taxikáři od 1. března víc stojí než jezdí

8. březen 2021 14:51

Už týden lidé nesmějí bez pádného důvodu překračovat hranice svého okresu, na procházky mohou jen v katastru obce. To se výrazně projevilo na výdělcích taxislužeb.

Třeba v Děčíně stojí taxíky na dvou místech ve městě. Podle řidičů teď víc čekají na zákazníky než jezdí. Lidé se podle nich bojí taxislužby využívat.

Sami taxikáři mají o své zdraví také obavy, rodiny ale živit musí.

„Je to horší a horší. Vidíte to, tady nejsou lidi – víc stojím než jezdím,“ povzdychnul si důchodce Jiří, který před nádražím na zákazníky čeká.

Pan Jiří jezdí taxíkem, aby si přivydělal k důchodu, takže na něj nedostatek zákazníků nedoléhá až tak moc existenčně. „Ale ti mladí, když se mají z toho živit – splácet půjčky a do všechno okolo, ti to mají těžké. Než vyjedete, tak dáte přes 20 tisíc na poplatcích,“ dodává pan Jiří.

To potvrzuje i mladý řidič Filip: „Měl jsem ušetřené peníze na auto, to už nemám. Prostě se vycucáváme z peněz.“

Taxikáři: málo peněz a obavy z koronaviru

Na plac před hlavním nádražím přijíždí Pavel Holeš, syn taxikáře Jiřího. Má na starosti dispečink, má tedy přehled o situaci u svojí společnosti.

„Z toho, co bylo, to vzalo, já nevím, dalších zhruba 50 procent. Při těch výdajích, kdy musíte mít aspoň 35 tisíc hrubého, abyste jako taxikář přežil, teď vyděláte za měsíc 10 nebo 12 tisíc,“ shrnuje.

Pan Pavel poslední dobou za volant moc nesedá – z koronaviru má obavy. „Člověk neví. Umřel teď tady kolega, jsou to čtyři dny. Vypadal přitom zdravě, ani nebyl tlustý,“ dodává pan Jiří.

Kvůli nedostatku práce pozastavila činnost Asociace koncesionářů v taxislužbě, která taxikáře sdružovala.

„Z těch, co jsme byli původně členy asociace, tak dvě třetiny úplně skončilo s taxislužbou,“ vysvětluje člen představenstva Daniel Tarljovski. Sám teď jezdí kamionem a dodává: „Všichni ti, které kolem sebe znám, dělají něco jiného.“

Podle údajů sdružení českých taxikářů, které převzalo agendu nefungující asociace, ukončilo za poslední rok činnost nejméně 30 procent taxikářů.

Spustit audio

Související