Omáčka z májovek, z chorošů guláš. Jaké jarní houby sbírat a jaká jídla z nich připravit, to nám poradil liberecký mykolog Pelda

30. květen 2021 06:30

Letošní deštivé počasí svědčí jarním houbám, kvůli chladu ale zase rostou pomaleji. Na oblíbené smrže a kačenky už je sice pozdě, houbaři ale právě teď můžou najít třeba velké množství chutných čirůvek májovek. Přímo v centru města rostou například v Liberci, s mykologem Zdeňkem Peldou tam houbařila naše reportérka.

Čirůvky májovky jsou podle Zdeňka Peldy cítit po mouce. Podle toho je bezpečeně poznáte

„Je to světlá houba s bílými lupeny, maximálně je do žluta. Neuvěřitelně dobrá houba, voňavá. Jak říkám, kdo nemá covid, tak cítí mouku. Úplně nejlepší z nich je omáčka, nedostižná bílá omáčka, ale můžete si z nich udělat klidně smaženici,“ přiblížil Zdeněk Pelda podobu čirůvek májovek, i jak je zpracovat v kuchyni. Riziko záměny za jinou houbu je podle něj minimální. Podobná je sice jedovaté závojence olovové, ta ale roste až v červenci a v srpnu a navíc v teplejších krajích.

Choroš šupinatý je prý velmi chutný. Mykolog Zdeněk Pelda z něj doporučuje udělat guláš.jpg

Další jarní houbou, která se dá v těchto dnech sbírat a jíst, je choroš. „Choroš šupinatý je dekorativní velká houba rostoucí v trsech na listnáčích. Voní krásně po okurce, také se dá z jara těžko s něčím splést. Můžete si ho třeba obalit, nebo z něho udělat vynikající guláš. Také v octu je dobrý,“ poradil Zdeněk Pelda. Měřítkem kvality u choroše je podle něj hlavně měkkost.

Sírovec žlutooranžový parazituje na stromech. Jako surovina do kuchyně je ale podle Zdeňka Peldy ideální

Zdeněk Pelda představil naší reportérce ještě sírovce žlutooranžového, další z netypických jarních jedlých hub. A přidal i vlastní odhad, jaká bude letos hlavní houbařská sezona. Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související