Okurky jsou skvělou letní zeleninou – dodají tělu vodu a minerály

21. srpen 2024

Okurky jsou oblíbenou zeleninou, která se v horkých letních dnech hodí nejen do salátů.  V poslednních letech se z okurek stále častěji dělá i okurková limonáda.

Okurky se dají celkem snadno pěstovat – dokonce i v květináči na balkóně. Jen je potřeba je svědomitě zalévat. Jsou ale samozřejmě k dostání i na farmářských trzích.

Pro obsah vody jsou ideální letní osvěžující potravinou. Ty salátové jsou delší a válcovité, nakládačky jsou zase kratší, křupavější a mají v sobě menší semínka.

Salátové okurky oloupeme a odstraníme semínka. Poté lehce podusíme a rozmixujeme s avokádem v chutnou letní polévku.

Okurky mají nízký obsah kalorií. Pokud sledujete svou hmotnost nebo se snažíte zhubnout, mohou být pro vás skvělým doplňkem stravy. Obsahují navíc také vlákninu, která napomáhá regulovat trávení.

Kromě toho okurky obsahují některé živiny, jako jsou vitamíny C, K a A, hořčík, draslík a antioxidanty. Tyto látky mají příznivý vliv na zdraví, podporují imunitu, zdravé kosti, zrak a kardiovaskulární systém.

Okurkami proti únavě

Okurky jsou také dobré pro vaši pokožku. Díky obsahu křemičitého oxidu pomáhají odstranit odumřelé kožní buňky a zlepšují texturu pleti. Okurkové plátky ošetří podrážděnou nebo spálenou pokožku, chladí a zklidní.

Kulaté plátky okurek zkuste na oteklé nebo unavené oči. Stačí si na několik minut položit plátky okurek na zavřená víčka. Při přípravě okurkového salátu můžete tedy část okurek oloupat a použít je při péči o pleť. 

autor: Eva Bucharová | zdroje: nemeckyeshop.cz , Google.com
Spustit audio

Související

  • Nakládané okurky

    Okurkové „poslední zvonění“ – využít můžete i tzv. „přerostlíky“.

  • Okurky naháče

    Když vám trochu přerostou nakládačky…

  • Znojemské „jednosklenicové“ okurky

    Znáte to – připravíte nálev na okurky a buď se vám pak na jednu sklenici nedostane, nebo naopak nálev zbyde. Tohle je tip, který nezklame – rozpočítané ingredience ...