Okresní státní zastupitelství prověří hospodaření děčínského zámku

27. listopad 2019 08:37

Hospodaření děčínského zámku prověří okresní státní zastupitelství. Podnět podalo na svou příspěvkovou organizaci samo vedení města po hloubkové kontrole.

Nesrovnalosti byly podle správy auditora ve všech oblastech, jako například v účetnictví nebo daních. Zcela například chyběl přehled smluv, které zámek uzavíral s dodavateli.

Při kontrole vyšlo také najevo, že spousta z nich byla uzavírána ústně jen na základě objednávek, kde třeba chyběla i sjednaná cena. Zjednodušeně řečeno chyběl jakýkoliv vnitřní systém a pravidla při hospodaření.

Odvolaná ředitelka Iveta Krupičková poukazuje na to, že za 12 let ve funkci výtky od vedení města ke své práci nezaznamenala.

„Byli jsme kontrolováni jak ze strany zřizovatele, tak i ze strany poskytovatelů dotací. Jsem přesvědčená, že to je významný důkaz toho, že všechno bylo v pořádku,“ komentuje situaci bývalá ředitelka zámku.

Nová ředitelka zámku Miroslava Poskočilová, primátor Děčína Jaroslav Hrouda a jeho náměstek Jiří Anděl

Náměstek primátora Jiří Anděl z Hnutí ANO na závěrech kontroly trvá a přiznává, že jde o systémový problém, a že prověřování ze strany magistrátu nebylo dostatečné.

„My jsme neprodleně poté, co se prokázaly tyto skutečnosti, snažili udělat zásadní kroky k tomu, aby se toto nemohlo opakovat,“ shrnul Anděl.

Zjištěné problémy jsou natolik závažné, že aktuálně začalo město prověřovat také hospodaření aquaparku, zoo, divadla, kina a centra sociálních služeb, tedy svých dalších velkých příspěvkových organizací.

Jejich vedení seznamuje s nesprávnými postupy právě na příkladu bývalého vedení děčínského zámku.

autor: Iva Zítková
Spustit audio

Související