Okamžitá analýza drog? Zapomeňte na seriály, říká policejní technik

25. březen 2014

Na severu Čech řeší policisté hodně případů s drogami. Zabavené drogy zpravidla končí v policejních laboratořích v Ústí nad Labem. O jaké drogy jde a jak jsou kvalitní, to musí určit tým kriminalisty Tomáše Brůhy.

Metamfetamin, heroin, LSD… To všechno projde rukama policejních techniků. V policejních laboratořích se nezabývají jen drogami ve formě prášku, často jsou tu k vidění také papírové pytle s konopím.

„Většinou nám přijde v podobě, jak ho kriminalisté sklidili - můžou to být rostlinky, můžou to být listy nebo nalámané ty vrcholíky. My je tu musíme mechanicky zpracovat na prášek. Ten se pak na hodinu hodí do ultrazvuku, aby se chemikálie vyextrahovala, pak se to dá do plynového chromatografu, kde nám to řekne, kolik je tam té psychotropní látky delta 9 THC,“ vysvětluje Tomáš Brůha.

Jak dlouho taková analýza trvá? Pokud si myslíte, že je to raz dva, tak se mýlíte… „Třeba analýza konopí trvá tři až čtyři dny, podle materiálu. Hlavně se nesmí žádné ztratit, to by byl malér,“ vysvětluje Brůha.

Konopí patří mezi alergeny. Nejen proto musí mít technici při práci s drogami na sobě kvalitní ochranné pomůcky. Jsou to hrozně jemné částice, proto máme docela drahé filtry. Jinak pracujeme v klasickém bílém oděvu, a to jste pak celí zelení, protože ta prašnost je tady obrovská,“ dodává Tomáš Brůha.

autor: hau
Spustit audio