Ohnivé lišky z chomutovského zooparku míří do světa

9. březen 2017

Jaro je v zoologických zahradách tradičně spojeno s narozením mláďat. Podkrušnohorský zoopark v Chomutově se naopak letos na jaře s nimi loučí – zahradu opouštějí mláďata pandy červené.

Samec Florián už chomutovský zoopark opustil minulý týden. Nový domov našel ve francouzské zoo Obterre. Jeho sestra, která dostala jméno od dobrovolných hasičů a jmenuje se Jiskra, se stěhovat teprve bude, a to do zahrady v italském Lignanu.

Panda červená je zařazená do evropského záchovného programu. Jeho koordinátor pracuje v zoo v Roterdamu a řídí celý evropský chov. Hlídá, aby nedocházelo k příbuzenskému křížení a vybírá mladým jejich budoucí domovy.

Pandy červené se v Chomutově chovají poměrně kátkou dobu. Samce získal zoopark v roce 2013, rok na to přišla do zahrady samička. Tento chovný pár přivedl 17. června 2016 na svět svá první mláďata – právě ta teď zahradu zase opouštějí, aby našla nový domov.

Proč se pandě červené říká ohnivá liška?

Jde o doslovný předklad čínského pojmenování tohoto barevně výrazného zvířátka. Návštěvníci chomutovského zooparku se mohou přesvědčit, že jde o popis velmi výstižný.

Panda červená totiž více než svou slavnější černobílou příbuznou připomíná tvarem těla lišku. I Angličané jí říkají Fire Fox, tedy ohnivá liška. Toto jméno nese i zmíněný evropský záchovný program.

Spustit audio