Odpadky zanechané turisty v přírodě škodí zvířatům, varuje NP České Švýcarsko

24. srpen 2016

Nevšední setkání zažili pracovníci Národního parku České Švýcarsko, když při rutinním vynášení košů narazili na plcha velkého, který hodoval v odpadcích na nedojedené svačině. Tentokrát plchovi chutnalo a až po několika minutách přesvědčovaní odběhl zpět do lesa. Odpadky ale mohou divoké zvěři uškodit. Proto národní park prosí návštěvníky, aby si své odpadky odnesli zpět do civilizace.

Odpadkové koše nejsou standartní přírodní výbavou, takže my se snažíme zprostředkovat to poselství veřejnosti, že když si nějaké odpadky do přírody přinesou, tak že si je také mají donést zpátky. Týká se to například obalů ‒ když si přinesu PET láhev plnou vody a tu vodu vypiju, tak by snad neměl být problém prázdnou PET láhev odnést zase zpátky a někde ji recyklovat,“ konstatuje mluvčí parku Tomáš Salov.

Odpadky odložené v přírodě mohou uškodit divoké zvěři. Platí to i o odpadcích, které odložíme do určených košů. Zvířata kromě zbytků jídel můžou pozřít také obal, a to jim následně může uškodit nebo mohou i zahynout.

„Máme takový případ, kdy jsme i natočili třeba plcha velkého, jak paběrkuje v odpadkovém koši, takže může sníst něco zkaženého. To zvíře to často nedokáže rozpoznat, to je jedna věc. Druhá rovina je nepohodlí vyplívající pro samotné návštěvníky, protože takový odpadkový koš může být taky atraktivní pro vosy a sršně. Takže v okamžiku, kdy vosy obsadí odpadkový koš, tak je nepoužitelné sezení v jeho blízkosti.

Plch

V celém národním parku České Švýcarsko se nachází pouhých sedm košů. I přesto chce vedení parku počet košů do budoucna ještě snížit.

„Většina návštěvníků, si myslím, že už ví, že si má odnášet své odpady sebou. Tady to je jenom pro výjimečné případy. Chápu třeba, že když někdo má tu jednorázovou plínku a má před sebou ještě 6hodinovou túru, tak ji rád odhodí do toho koše,“ dodává Tomáš Salov.

Mnozí návštěvníci se zapojili do boje s odpadky i po svém. Pokud na odhozený nepořádek narazí, seberou ho a odnesou ho do města.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.