Od září by děti přes přechody v Turnově mohli převádět senioři, zájem zatím není velký

26. srpen 2014

S převáděním dětí přes přechody pro chodce by mohli od září v Turnově na Semilsku pomáhat senioři. Městských strážníků je málo a nestíhají hlídat všechna frekventovaná místa blízko škol. Rodiče sepsali petici a město se rozhodlo, že o pomoc požádá místní důchodce.

Centrum Turnova je neblaze proslulé hustou dopravou. Denně tu projedou tisíce osobních i nákladních aut. Rodiče se o své děti bojí, a proto sepsali petici, aby u přechodů v blízkosti škol stáli strážníci.

Podle velitele turnovské městské policie Luboše Trucky ale není v moci policistů uhlídat takové množství míst.

„Pokud si čistě matematicky spočítám, že mám čtyři až šest strážníků, a přechodů, na které je požadavek hlídání, je dvanáct, tak je jasné, že nejsme schopni pokrýt úplně všechny,“ vysvětluje Trucka.

Rušno je nejen v Nádražní ulici, kde petice vznikla, ale podle maminky Šárky Košťálové i na dalších místech.

„Bydlíme nad parkem, kde je škola Žižkovka. Děti tam také přecházejí a vždycky ráno je tam hodně aut,“ říká Košťálová.

Pomoc seniorů by byla potřeba

Turnovská radnice se proto rozhodla najít seniory, kteří by mohli u přechodů strážníky zastoupit. Odezva na kampaň Babičko, dědečku, převeď mě přes přechod je zatím velmi chladná, hodnotí nezávislý starosta Tomáš Hocke.

„Snad se nám to se začátkem školního roku podaří odstartovat lépe. Po pravdě očekával jsem trochu větší zájem,“ konstatuje starosta Hocke.

Městská policie nezastírá, že by pomoc na frekventovaných přechodech byla potřeba.

„Přivítal bych, že by si rodiče nebo někdo z příbuzných dětí stoupli k přechodu s vestou. Vždy nad tím ale visí otazník, aby se něco nestalo,“ upozorňuje Luboš Trucka.

Z hlediska zákona může do provozu vstupovat jen policie. Cizí člověk nemá navíc za převáděné děti zodpovědnost. Pokud by došlo k nehodě, případ by bylo těžké vyřešit.

„Člověk může zazmatkovat nebo se může přihodit nějaká nenadálá situace, na kterou je strážník připravován. Člověk, který jen stojí na přechodu, nemá takové pravomoci, aby mohl podle svého uvážení začít řídit provoz,“ dodává Trucka.

autoři: sas , ako
Spustit audio