Od začátku prázdnin provedli hygienici téměř dvě desítky kontrol letních táborů

23. červenec 2021 13:40

Hygienici vyrážejí na kontroly letních dětských táborů. Od začátku prázdnin jich jen v Ústeckém kraji udělali na dvě desítky. Zaměřují se přitom i na platné testy na koronavirus nebo na certifikáty o očkování, které musí mít jak děti, tak dospělí.

Hygieničky Alena Vokurková a Dagmar Stehlíková se vypravily na kontrolu tábora Pod Skálou v Kytlicích na Děčínsku. Nejdřív se představily hlavnímu vedoucímu.

„Dobrý den, jsme z krajské hygienické stanice v Děčíně, jdeme se na vás podívat. Tady jsou naše legitimace.“

V táboře u penzionu Pod Skálou se sešly dva běhy táborníků – jedni bydlí v chatkách, druzí pak v penzionu samotném. Hygieničky tak čeká kontrola obou.

Děti s antigenními testy se musí každých 7 dní znovu testovat

„Potřebujeme vidět zdravotní způsobilost od dětí, jejich bezinfekčnost, potřebujeme vidět i zdravotní způsobilost od těch dospělých – jestli mohou dělat to, co dělají, pak chceme také vidět jejich bezinfekčnost,“ vypočítává Alena Vokurková a pokračuje: „Pak se zaměřujeme na kontrolu toho testování.“

Vedoucí totiž musí toho, kdo má jen antigenní test, jednou za 7 dní přetestovat.

Kromě kontroly testů bylo potřeba podívat se také na administrativní stránku celého tábora. Pak přišla na řadu kontrola chatek a sociálního zařízení a také to, zda jsou všude k dispozici dezinfekce.

Protože jsou v areálu dva běhy, děti se kvůli nařízením ministerstva zdravotnictví nesmí mezi sebou míchat. Každý tábor chodí do společné jídelny v jiný čas a stoly se mezi jídly dezinfikují.

Dohromady v Ústeckém kraji vyjeli hygienici na kontroly 18 táborů, prozatím nenašli žádná větší pochybení.

Spustit audio

Související