Od tramvaje na běžkách do Jizerek a zase zpátky

15. prosinec 2012

V málokterém městě si můžete na konečné tramvaje nasadit běžky a vyrazit do hor. V Liberci to možné je – samozřejmě za příznivých sněhových podmínek.

Od konečné v libereckých Lidových sadech vedou hned tři turistické značky. Vybereme si tu červenou a protože jedeme do hor, začneme nevyhnutelně stoupat – po svahu Liberecké výšiny a pak ke Strážnímu buku se zarostlým křížkem, kde kdysi stávaly hlídky při ostrých střelbách v nedaleké střelnici. Od něj pak pokračujeme stále po červené, kolem Ježíškových kamenů k České chalupě v Rudolfově. To už máme v nohách něco přes tři kilometry. Nevzdáme se a budeme stoupat ještě další dva kilometry k rozcestníku v Bedřichovském sedle, kterému se také říká sedlo Maliníku. Tady stoupání končí, my vyměníme červenou značku za zelenou a dáme se, stále lesem, k vodní nádrži Bedřichov. K hrázi jsou to asi tři kilometry.

Cestou mineme kříž, postavený na památku šťastné záchrany zbloudivšího polesného Lichteneckera, a Melzerův pomníček, připomínající četnického strážmistra, smrtelně zraněného vagonem při stavbě přehrady, která stojí na říčce Černé Nise od roku 1905. Přehradní hráz přejdeme po modré značce. Kousek za ní, asi 50 metrů nalevo od cesty stojí další pomníček – Stammelův kříž; na místě, kde byl v roce 1863 smrtelně postřelen tento slavný jizerskohorský pytlák na svém posledním lovu před odjezdem do Ameriky. O kousek dál zahneme doleva po zelené značce a dáme se na zpáteční cestu údolím Černé Nisy. Asi kilometr a půl od hráze se říčka proplétá labyrintem balvanů a podzemních dutin, zapomínaným a znovu objevovaným návštěvníky hor, kterému trampové před mnoha lety dali jméno Valhala, což je podle severské mytologie síň, kde trůní nejvyšší bůh Ódin a kde se scházejí padlí bojovníci. Labyrint je špatně přístupný, zvláště v zimě, a tak raději pojedeme dál, stále po zelené a z kopce – něco přes dva kilometry do Rudolfova a pak ještě další čtyři kilometry k tramvaji do Lidových sadů v Liberci, odkud jsme před několika hodinami vyrazili.

Vodní nádrž Bedřichov - hráz

Zdroje:
Jizerskohorské pomníčky
Pavel D. Vinklát: Jizerské hory: Skrytá tajemství - Valhala


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.