Od Přespříliš Štědrého večera k Show Must Go Off. 30 let Krátkého a úderného divadla

22. listopad 2023

Krátké a úderné divadlo, nezávislý liberecko-jablonecko-frýdlantský soubor známý svým nekorektním humorem, slaví 30. narozeniny. Zdeněk Kupka, herec z Šaldova divadla a jeden z moderátorů pořadu, si proto k mikrofonu pozval jednoho ze zakladatelů KÚD, principála divadla a inspicientku.

„Uteklo to jako voda, já de facto v KÚD před 30 lety začal hrát ty samé postavy, které hraju doteď, moc se neposouvám, jako vlastně celé naše divadlo,“ zamýšlí se Michal Švácha, principál divadla. Tu laťku držíme celá ta léta stejně, což si myslím, že je taky umění, neuhýbáme a jsme vlastně na mistrovství světa krátkých a úderných divadel stále na prvním místě,“ dodává.

„Úplně na začátku byly tři lidi; Tom Bok Říčánek, Míra Holubec a Jakub Žáček. To jsou tři nestoři Krátkého a úderného divadla, tři spolužáci Střední umělecké školy (tehdy sídlila ve Frýdlantě, potom se přestěhovala do Liberce, pozn. red.),“ popisuje, kdo stojí za vznikem netradičního divadelního souboru.

„A vlastně to vzniklo z přetlaku. My jsme měli tvořivou dramatiku, na škole, kde jsme se všichni sešli. Zjistili jsme, že ‚Leze bába do bezu, já tam za ní polezu‘ nás neuspokojuje, a tak jsme si na vánoční besídku školy, jako studenti dramatického oboru, nacvičili první hru, což bylo něco jako Šílený vánoční večírek, nebo tak nějak se to jmenovalo…,“ vzpomíná Michal Švácha. „Příliš štědrý večer, to bylo myslím,“ opravuje ho jeden ze zakladatelů, zmíněný Miroslav Holubec. (V pramenech jsme našli, že to bylo představení Přespříliš Štědry večer, pozn.red.)

Čtěte také

Jak vznikají původní autorské hry Krátkého a úderného divadla? Jak často umělci zkouší? Proč se 10. narozeniny souboru slavily v tramvaji a jak to bylo s vlastní scénou v libereckém Domě kultury? Kam někteří jeho členové utekli? K čemu je v KÚD inspice? A jak a kde divadlo své další kulaté výročí oslaví? Poslechněte si záznam rozhovoru i s několika divadelními písněmi.

Krátké a úderné divadlo (KÚD) vzniklo v prosinci roku 1993 ve Frýdlantě v Čechách jako soubor studentů hereckého oboru tamější Střední umělecké školy. První představení Přespříliš štědrý večer se odehrálo v sále frýdlantského Národního domu. 

Zdroj: Střední umělecká škola v Liberci s.r.o.

autoři: Zdeněk Kupka , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.