Od ledna si někteří klienti některých domovů pro seniory v Ústeckém kraji připlatí za stravu i pobyt

24. říjen 2022 09:32

Klienti některých domovů pro seniory v Ústeckém kraji si od nového roku připlatí za ubytování i stravu. Stát totiž bude po necelém roce navyšovat tzv. úhradovou vyhlášku, tedy maximální ceny za pobyt a stravu v pobytových sociálních službách. Důvodem jsou zvyšující se ceny potravin, energií i rostoucí inflace.

„Navyšování stropu úhrad, vzhledem k té situaci, jak se navyšují ceny vstupů – ať už energie nebo potravin, bychom uvítali,“ konstatuje Vladimír Vopelka, předseda krajské asociace poskytovatelů sociálních služeb a ředitel domova pro seniory v Litvínově na Mostecku.

I když po únorovém navýšení maximálních cen za stravu a pobyt některá zařízení nejvyššího možného zdražení nevyužila, aktuální situace je k tomu teď tlačí.

Vladimír Vopelka zdůrazňuje, že vyšších cen se nemusí klienti bát, za ty s nejnižšími příjmy je doplatí zřizovatel pobytového zařízení. „Stále platí solidární systém, to je v pořádku, nicméně letos se navyšovaly důchody třikrát. Od ledna se budou opět navyšovat – opět je tam zdroj příjmů, který těm klientům neublíží,“ konstatuje.

Most hledá nového dodavatele energií. Bude to mít vliv i na cenu služeb pro seniory

Městské sociální služby v Mostě zatím stále nevyužívají cenového stropu za pobyt a stravu. „My jsme si mohli dovolit nezvyšování a nevyužívání stropu úhradové vyhlášky díky dvěma věcem – jednou z nich je přístup statutárního města Mostu, které si na sebe stáhlo ty zvýšené náklady, druhou je to, že jsme jako organizace začali lépe a efektivněji pracovat s vykazováním ošetřovatelských úkonů.“ vysvětluje ředitel společnosti Luboš Trojna:

Most musí do konce roku najít nového dodavatele energií – podle výsledné ceny bude jasné, jak se budou vyvíjet i ceny v místních domovech pro seniory.

O kolik vzrostou maximální ceny za stravu a pobyt podle nové úhradové vyhlášky v pobytových sociálních službách, říká mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová: „Denní úhrada za ubytování se zvyšuje o 20 korun. Za celodenní stravu pak také o 20 korun.“

Klienti tak zaplatí od ledna v průměru měsíčně o 1200 korun více.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související