Od 31. května začne platit v restauracích zákaz kouření

30. květen 2017

Od zítřka (31. 5.) se nebude v restauracích smět kouřit. Začne platit nový zákon, o kterého si zákonodárci slibují větší ochranu lidí před zdraví škodlivými látkami. Města v Ústeckém kraji podle zjištění Českého rozhlasu v souvislosti s ním žádná výraznější opatření nechystají. Nijak zvlášť se na zákaz kouření nepřipravují ani restaurace a hospody v Mostě. Majitelé se ale obávají odlivu hostů a kuřáci jsou zase připraveni se přesunout na terasy.

„Je to utiskování svobodných. Měly by být kuřácké a nekuřácké restaurace, aby si ti nekuřáci mohli vybrat. I sem teď chodí lidé s malými dětmi. Dnes jim to nevadí a zítra jim to začne vadit,“ říká František, který s cigaretou v ruce sedí v jedné z restaurací v Mostě. Kvůli protikuřáckému zákonu na pivo chodit nepřestane. Bude chodit kouřit ven, před restauraci. Což ale bude podle něj vadit lidem, kteří nad ní bydlí.

Přímo nad restaurací má svůj byt paní Marie. Bojí se toho, že v létě nebude moci větrat a v noci jí bude budit hluk od lidí, kteří budou před restaurací kouřit.

Čtěte také

Majitelé restaurací v Mostě, které redaktor Českého rozhlasu Jan Beneš prošel, v souvislosti se zákazem kouření žádné změny nechystají. Bojí se ale, že jim začnou odcházet pravidelní hosté.

Myslí si to i Martin, majitel jedné z restaurací v Mostě: „S největší pravděpodobností ubydou hosti a přibydou provozní problémy. Ti lidé, kteří sem chodí a kouří, ti budou muset někde kouřit. To znamená, že půjdou před hospodu. Vznikne tam chumel lidí, bude tam větší nepořádek a pro ty nové, kteří chtějí projít do hospody, nebude ten chumel lidí blokující vstup ideální.“

Martin se proto rozhodl, že zakáže kouření i před restaurací. Městská policie v Mostě žádné zvláštní kontroly dodržování protikuřáckého zákona nechystá. A Most nepřipravuje ani žádnou vyhlášku, která by případný nepořádek před restauracemi řešila.

„Chceme počkat nějaký čas po aplikaci zákona, až pak vyhodnotíme, zda má vůbec smysl upravovat to nějakou závaznou vyhláškou,“ doplňuje primátor Mostu za hnutí Severočeši Most, Jan Paparega.

Stejný přístup mají i v dalších městech Ústeckého kraje.

autor: Jan Beneš
Spustit audio