Od 23. listopadu budou v Libereckém kraji působit mobilní týmy na testování koronaviru

22. listopad 2021 17:18

Tři posádky s testy na koronavirus mají odlehčit centrům, která jsou v současné době kvůli sílící epidemii koronaviru přetížená. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Šárka Škapiková.

Čtěte také

Mobilní týmy, které budou celkem tři, mají podle vedení Libereckého kraje začít pracovat v úterý 23. listopadu. Jde o speciálně vybavené sanitky s proškoleným personálem, které mohou dojet kamkoliv je potřeba a tam lidi otestovat, tedy například do škol, do domovů, do vesnic. Podle Vladimíra Richtera z ODS, krajského radního pro zdravotnictví, budou týmy v terénu, dokud to bude potřeba.

„Měly by ulehčit těm stacionárním odběrových místům, co se týče front. Ale stále budeme narážet na maximální kapacitu laboratoří, kterou neumíme navýšit, protože se jedná o velmi odbornou, specifickou práci,“ upřesnil Vladimír Richter.

Kapacita laboratoří, kde se testy vyhodnocují, je už tedy „na hraně“, navýšení ale prakticky není možné. Podle vedení kraje i lékařů z nemocnic je sice dostatek peněz na to, aby se do laboratoří nakoupily vhodné přístroje, ale chybí personál, který by je obsluhoval. Obecně jsou teď už nemocnice s personální kapacitou velmi špatně, pokud jde o sestry i lékaře. Do nemocnic v kraji i kvůli tomu nastupuje 27 vojáků a hasičů, kteří tam budou pomáhat zvládat situaci.

Aktuální epidemická situace v Libereckém kraji

Přesto, že podle počtu nakažených je v Libereckém kraji situace druhá nejlepší v republice, celkově není podle krizového štábu Libereckého kraje dobrá. Nižší počty nakažených oproti jiným regionům znamenají podle hygieniků a lékařů jediné; že ta nejhorší vlna teprve přijde.

Oproti českému průměru je v Libereckém kraji naopak vyšší reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden nemocný, k 22. listopadu je na hodnotě 1,3. Hospitalizovaných s covidem-19 je v regionu ke stejnému datu 121 lidí.

Podle primáře libereckého oddělení ARO Dušana Mormana jde z 80 % o neočkované pacienty. 20 % hospitalizovaných jsou lidé, kteří očkovaní jsou, ale jsou to starší lidé a také pacienti s přidruženými nemocemi, srdečními onemocněními, nebo často s obezitou. Z těchto statistik je podle lékařů jasné, že očkování má smysl a krizový štáb všem neočkovaným vakcínu doporučuje.

Spustit audio

Související