Od 17. listopadu končí pro Čechy výjimka pro výlety a nákupy v Sasku

17. listopad 2020 09:10

Cestovat přes saské hranice mohou od dnešního dne, tedy 17. listopadu, už jen přeshraniční pracovníci a lidé, kteří pro to mají lékařský nebo sociální důvod.

Výjimka, která umožňovala lidem v saském příhraničí jet si nakoupit nebo na krátký výlet pobyt za hranice, zůstala otevřená i po tom, kdy sousední Německo výrazně omezilo 2. listopadu kvůli koronaviru vstup do země. I nadále platilo, že v rámci malého pohraničního styk mohou lidé cestovat bez dalšího omezení jako například testu na covid-19.

Saská minitrině zdravotnictví Petra Köppingová ale výlety Čechů za nákupy kritizovala už delší dobu.  Podle saského deníku Söchsische Zeitung rostla i nespokojenost místních obyvatel s návštěvami Čechů. „Mým doporučením je vzhledem k epidemické situaci omezit malý pohraniční styk, tedy tankování a nakupování," navrhovala Köppingová. Saská vláda se ale snažila malý přeshraniční styk udržet především z ekonomických důvodů, jak řekl její mluvčí Ralph Schreiber.

Teď se ale situace změní. Zapovězené tak nově budou i výlety za kulturou, volnočasovými aktivitami a za sportem. Pokud tam zajedou za závažnějších příčin, mohou tam strávit nanejvýš 12 hodin.  Pak jim hrozí nástup do karantény. Sasko bylo jedinou sousední zemí, kam mohli Češi jezdit i z jiných  než bezodkladných důvodů. Pravidla si totiž řídí v sousedním Německu každý region po svém.

autoři: Stanislava Raupachová , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související