Od 12. října si budou muset řidiči zvykat na nové značení pohonných hmot na čerpacích stanicích

Nová grafická značení na čerpacích stanicích budou sloužit především pro sjednocení a přehlednost po celé Evropské Unii. Nová vyhláška EU nařídila na všech čerpacích stanicích doplnit symbolické značení pohonných hmot, Nemusíme se ale bát, názvy zůstávají stejné.

Od 12. října bude na všech čerpacích stanicích povinné nové značení paliva do motorových vozidel. „Řidiči se nemusí bát, žádné kvalitativní změny se neplánují, je to jen informační změna,“ říká Václav Loula.

Nové je značení, které vychází z norem Evropské Unie. Grafika bude stejná napříč celou Evropu, aby měl řidič přehled o tom, jaké palivo může do svého vozidla tankovat. Je to proto, že často dochází k záměně benzinového a naftového paliva.

Také díky ekologizaci paliv je v naftě a benzínu přimíchaná biosložka. A ne všechna auta jsou přizpůsobena na tuto biosložku.

Graficky je to velmi jednoduché: paliva benzinového typu mají kroužek a uvnitř je písmeno E = etanol, poté je tam číslovka (pro český obchod je to 5), paliva naftového typu je čtverec, v němž je písmeno B = biosložka a číslovka 7 a také máme alternativní paliva, která se značí kosočtvercem.

Vně znaku je vždy zkratka paliva (CNG = stlačený zemní plyn, LPG = zkapalněná směs propan-butanu, H2 = palivo vodíku, LNG = zkapalnění zemní plyn). Stávající názvy paliv zůstávají.

Tyto změny by měly omezit záměně paliv. „Pokud se vám ale taková lapálie stane, doporučuji nestartovat automobil a zařídit si servis, který to vyřeší,“ doporučuje Václav Loula.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.