Od 1. ledna se zásadně změní parkování v centru Litoměřic

21. prosinec 2020 09:56

Od 1. ledna roku 2021 čekají obyvatele a návštěvníky Litoměřic změny při parkování v centru města.

Držitelé současných rezidentních karet už nebudou mít vyhrazená parkovací stání. Nově budou moct zaparkovat na jakémkoliv parkovacím místě ve městě a k tomu použít parkovací kartu. Rozšíří se také způsoby placení parkovného.

„Díky novým bankomatům půjde platit nejen SMS nebo hotovostí, ale také kartou. Bude to i na eura,“ vysvětluje technik litoměřických městských služeb Jan Kudrna.

Podle místostarosty města Lukase Wünche z uskupení Severočeši Litoměřice je ale výměna parkovacích automatů jen částí změn. Tou hlavní je zrušení vyhrazených míst pro držitele rezidentních karet.

„Jsou tady rezidenti, a to je v pořádku. Řada z nich ale odjede ráno do práce, a to místo zůstane volné. Na druhou stranu sem přijede řada krátkodobě stojících, kteří by rádi zaparkovali a zastavili, přímo se jim nabízí to volné místo, které ten rezident opustil, ale legálně se tam parkovat nemůže,“ vysvětluje Wünch.

Nově se tak rezidentní parkovací místa zruší.

Podle radního Filipa Hrbka z ODS prý nehrozí, že by lidé, kteří v centru Litoměřic bydlí, neměli kde zaparkovat.

„Může se stát, že budou parkovat dál, na druhou stranu ale, pokud si zrovna usmyslí, že chtějí zastavit před drogérií, naložit si nákup, nebo si popojet rovnou k restauraci, a tam zůstat stát do dalšího dne, tak jim nic nebrání v tom, aby to udělali,“ shrnul Hrbek.

Řešením by mohla být stavba parkovacího domu

Město v tuto chvíli eviduje víc než 400 rezidenčních parkovacích míst a několik desítek žádostí o vystavení rezidenční karty. Těm ale vyhovět nemůže. Podle Filipa Hrbka totiž není možné v historickém centru Litoměřic budovat další parkovací místa.

Řešením nedostatku parkovacích míst ve městě by mohla být výstavba parkovacího domu. Podle radního Hrbka by mohl parkovací dům vzniknout mezi ulicí Na Valech a Kocandou. Město ale čeká na vhodné dotace.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související