Očistná kúra jako experiment? Raději se svěřte do rukou odborníka!

24. únor 2016

Na jaro a léto si ještě pár dnů budeme muset počkat, ale mnozí z nás už přemýšlejí, jak shodit přebytečné kila. Velice oblíbenou metodou je v posledních několika letech tzv. detoxikace nebo také očista organismu. Jak si správně vyčistit organismus a co vlastně očista organismu znamená?

„Znamená to hlavně úprava životního stylu a odbourání příčin, které způsobují třeba otoky v těle, nebo poruchy zažívání,“ vysvětluje specialistka na výživu Dana Pémová.

V časopisech a v knihách nebo na internetu najdeme spoustu návodů jak očistu organismu provést. Jsou účinné a můžeme očistu provádět sami?

„V žádném případě bych nedoporučila experimentovat a navštívila bych odborníka. Navíc očista organismu bude na každého působit jinak. Záleží třeba na tom, jaký životní styl měl předtím a jak dlouho.“

Očista organismu je hodně doporučována nejen k nastartování snížení váhy, ale i k vyřešením kožních problémů, jako jsou vyrážky a akné. Co vlastně v těle probíhá a je pravda, že se kůže v případě očistné kůry jakoby zhorší?

„V první řadě, když tělo opouští ty škodlivé látky, tak se na pár dní kůže jakoby zhorší. Pak se to ale všechno zklidní, zahojí a vyčistí,“ uklidňuje Pémová.

Nejvhodnější je s očistou organismu začít na jaře nebo na podzim - buď jako přípravu na zimu, nebo jako očistu po ní. Očista organismu zbaví tělo toxických látek a jedovatých zplodin. Díky tomuto procesu také celkově posílíme naše orgány - játra ledviny nebo plíce. Pokud trpíme diabetem, stabilizujeme hladinu krevního cukru a hlavně - zredukujeme tukové zásoby!

Spustit audio