Ochránci přírody společně s rybáři vyčistili břehy Zámeckého rybníka v Děčíně

17. březen 2023 11:03

Na Zámeckém rybníku v Děčíně se letos chystají už potřetí zahnízdit a vyvést mláďata labutě. Podle ornitologů jde o vzácnou věc. Tamní rybník je jedním z mála míst na Děčínsku, kde labutě hnízdí. Ochránci přírody a rybáři se tak bělostným ptákům snaží ulehčit vyvedení mladých, co nejvíc to jde. A tak ještě předtím, než labutě nakladou vejce, čistí břehy rybníka od rybářských háčků a dalšího nepořádku.

Nafouknout člun, s sebou hrábě a ochránci přírody vyrážejí na Zámecký rybník v Děčíně. Neloví tu ale ryby – chystají se vyčistit břehy rybníka od zapomenutých vlasců a dalšího nepořádku, který by mohl ohrozit vodní ptactvo.

Hnízdní sezona je totiž za rohem. „Ti ptáci začnou hnízdit co chvíli, řekla bych, že už v dubnu – takže je to za pět minut 12. Proto jsem spěchala, aby se to vyčistilo,“ vysvětluje Helena Tomšíková, členka ornitologické stráže, která sem všechny na dnešní úklid svolala.

Nejednou totiž zapomenuté vlasce na Zámeckém rybníků už způsobily tragédii.

„Nás hlavně zajímají labutě, které tu pravidelně hnízdí. Je to přitom jen jedno z mála míst okresu Děčín, kde hnízdí pravidelně a zároveň tu i vyvádějí mláďata,“ vysvětluje Ondřej Nitsch, mluvčí regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny a dodává: „V minulých sezonách se stalo, že dvě mláďata uhynula, protože spolkla háček a potrhala si jícen. Tomu bychom rádi předešli.“

Až začne labutí pár hnízdit, rozmístí sem ochránci přírody cedule, které zakážou na celém břehu v okolí hnízda rybolov. Ten pak povolí až v době, kdy už budou labuťata vyvedená z hnízda.

Spustit audio

Související