Ochránci přírody chtějí nechat omezit či zakázat rybolov na Zámeckém rybníku v Děčíně

26. listopad 2021 13:15

Ochránci přírody chtějí s městem Děčín jednat o omezení nebo úplném zákazu rybolovu na Zámeckém rybníce. Jen během letošního roku tam museli několikrát zasahovat i za účasti hasičů u ptáků, které poranily rybářské háčky nebo se zamotali do vlasců. Situace je o to vypjatější, že letos se úplně poprvé v historii rozhodl na rybníce vyvést mláďata labutí pár.

Členka ornitologické stráže CHKO Labské pískovce Helena Tomšíková je u Zámeckého rybníka v Děčíně každý den. Byla také u všech záchranných akcí, co se tu kdy odehrály.

„Jedna z těch labutí, které tu žijí, byla zraněna, když jí byly dva měsíce – ta byla odvezena do záchranné stanice, další zraněná labuť vykrvácela. Se zraněnými ptáky se setkávám každý týden – to je pořád. Samé vlasce, háčky, olůvka,“ popisuje.

Krmit ptáky dorazila i Petra s Terezou. „Byla jsem u toho, když tu jednu labuť vysvobozovali z háčků,“ přisvědčuje Petra.

Paní Tomšíková je z celé situace kolem rybářů a zraněných ptáků nešťastná. Město jí vychází vstříc – zřídilo zátarasy kolem hnízdiště labutí a naistalovalo dopravní značky, když rodiče vyváděli mladé na nedaleký trávník přes silnici.

Zámecký rybník v Děčíně

Teď chce paní Tomšíková oficiálně požádat o zákaz rybolovu. Na magistrát se chce obrátit ve stejné věci i Agentura ochrany přírody a krajiny.

„Ten problém je potřeba řešit především z pozice vlastníka. Právě proto Agentura ochrany přírody a krajiny vstoupí v jednání s městem, aby se domluvilo nejlepší řešení. Určitě by také stálo za to ten rybník průběžně čistit,“ říká mluvčí agentury Karolína Šůlová.

Město už zahájilo komunikaci s rybářským svazem. „Dohodli jsme se na tom, že se požádá o omezení rybolovu v době hnízdění,“ upřesňuje mluvčí města Luděk Stínil a pokračuje: „Nejsme zastánci toho, abychom tam zcela zakázali rybaření. Toto je v gesci krajského úřadu Ústeckého kraje.“

Dalším opatřením, jak tamnímu ptactvu usnadnit život na Zámeckém rybníce, má být hnízdící ostrůvek – ten by se tam měl objevit na jaře příštího roku.

Spustit audio

Související