Obyvatelé některých domů na problémovém sídlišti ve Šluknově si stěžují na zimu v bytech. Prosí proto město o pomoc

21. prosinec 2022 10:51

Obyvatelé několika domů na sídlišti ve Šluknově si stěžují na nedostatečné vytápění, netekoucí teplou vodu a plíseň v bytech. Domy vlastní soukromý majitel, ten ale jakékoliv pochybení odmítá. Na sídlišti žijí převážně rodiny na sociálních dávkách. Do celé věci se chce vložit město – ještě před Vánoci půjdou úředníci šluknovského stavebního odboru na sídliště na kontrolu.

„Ano, já na tom sídlišti také bydlím. A někde je to katastrofa. Ti lidé tam jsou bez vody, mrznou, každé čtyři měsíce jim vypínají po vchodech vodu,“ popisuje obyvatelka jednoho z panelových domů na šluknovském sídlišti.

Problém s vodou a vytápěním je podle ní v některých domech na sídlišti dlouhodobý. Sama je sociální pracovnicí a na sídlišti pracuje s dětmi od 11 do 26 let. „Dnes ráno jsem šla do práce a potkala jsem maminku, která nesla čtyřletou holčičku, která brečela, že jí je v noci zima. Jsou doma nabalení v dekách, bundách a čepicích,“ popisuje.

Mezi tamní obyvatele dochází pravidelně i terénní pracovnice Petra. „V těch sociálních bytech, když jdu ke klientce, tak je tam krásně teplo, ale dole v těch panelácích, tam mají opravdu zimu. Když tam přijdu, tak vidím, jak jsou reálně nabalení – mají rukavice, čepice,“ potvrzuje Petra.

Sehnat na sídlišti někoho, kdo by se chtěl vyjádřit na mikrofon, není snadné, všichni mají strach. „Kdyby někdo řekl svůj názor, tak se mu okamžitě neprodlouží smlouva,“ vysvětluje terénní pracovnice.

Na sídlišti žije přes 1200 lidí, domy vlastní dva soukromí majitelé. Jeden v domech bez problémů topí, objekty toho druhého mají kotelny na tuhá paliva. V některých z nich si lidé stěžují na zimu.

Majitel domů, ve kterých se údajně netopí, kritiku odmítá

„V mých domech se normálně topí a teplá voda tam je z bojleru. To je tak asi všechno, co vám k tomu mohu říct,“ reagoval na dotaz Českého Rozhlasu Pavel Zeithammer, majitel domů, kde se údajně netopí. „Já tam osobně mám být 22. prosince, protože ta propaganda České televize tam zburcovala stavební úřad, který tam jde na kontrolu,“ dodává.

Do celého problému se totiž zapojilo město – dva dny před Štědrým dnem se chce s majitelem sejít. Větší pomoc nabídnout neumí, podle zákona ani nemůže.

„My teď žádné volné byty nemáme. Můžeme jim ale samozřejmě sehnat bydlení v azylových domech,“ krčí rameny starosta Tomáš Kolonečný ze Starostů a nezávislých.

Na šluknovském sídlišti žijí podle pracovnic oblastní charity většinou vícečetné rodiny, které pobírají sociální dávky a jiné bydlení by sháněly jen velmi těžko.

Spustit audio

Související