Obyvatelé Modlan na Teplicku se teď mohou vyjádřit k návrhům na možné využití bývalého kina

6. září 2016

Ode dneška (6. 9.) je v modlanské knihovně k vidění několik návrhů na možné využití.

Původní záměr obce byl na základě statického posudku budovu zbourat - zastupitelé tento plán ale později zrušili. K návrhům na možné využití budou obyvatelé Modlanska dávat své připomínky. Poslední slovo ovšem budou mít opět zastupitelé.

Obec má starší posudek statika, na základě kterého padlo původní rozhodnutí o zbourání. Nyní vzniká nový statický posudek.

„Podle prvních závěrů statika se ta budova nachází ve velmi dobrém stavu,“ tvrdí předseda Spolku sportu a zábavy na Modlansku Lukáš Bartoň. Spolek chce obnovit provoz hospody a sál by podle Bartoně mohl sloužit kultuře i sportu.


Teplický výtvarník Martin Tomášek pak navrhuje budovu využít jako kavárnu, infocentrum a galerie. Architekt Tomáš Bílek se zabývá celou návsí s tím, že bývalé kino by opět sloužilo k setkávání lidí. Obec předkládá dva starší návrhy - prvním je demolice a výstavba parkoviště.

Další představila starostka Stanislava Kondrlová: „podle studie z toku 2011 by z objektu měly být ponechány jen obvodové zdi a měl by tam vzniknout obecní úřad, infocentrum, pošta, knihovna a kulturní místnost,“ popisuje.

Podle odhadu pět let staré studie by tato přestavba stála 28 milionů. Vysoké náklady na rekonstrukci odhaduje starostka Kondrlová i u dalších návrhů. Má přitom obavy, že by obyvatelé pěti obcí Modlanska opravenou budovu nevyužívali: „Podobný objekt máme v obci Věšťany a nemůžeme tam sehnat nájemce,“ konstatuje. V obci podle ní ale chybí tělocvična.

Návrhy na možné využití zchátralé budovy jsou k vidění v knihovně, která je otevřená každé úterý odpoledne. Podle starostky budou i na obecním webu. Lidé můžou posílat své nápady a připomínky. Poslední slovo budou mít, i s využitím závěrů statika, zastupitelé.

autor: hau
Spustit audio