Obyvatelé Horního Oldřichova kritizují chystané úpravy v děčínské MHD

30. září 2019

Obyvatelé Horního Oldřichova v Děčíně nesouhlasí s plánovanými změnami v městské autobusové dopravě. Podle radnice jim přitom nové spoje měly cestování do města usnadnit.

Obyvatelům Horního Oldřichova se nelíbí, že by po zavedení úprav museli při jízdě do centra víc přestupovat. Změny měly platit od října. Nespokojení lidé ale přišli na čtvrtečním zasedání zastupitelstva, které nakonec záměr odložilo.

„Jsem spíš zoufalá, než že se mi to nelíbí. Měla jsem možnost do těch jízdních řádů nahlédnout, a je to opravdu šílené,“ konstatuje jedna z obyvatelek Horního Oldřichova Eva Štefanová.

Vedení přidalo lidem počet spojů. Museli by ale směrem z Horního Oldřichova do centra přestupovat v Bynově. Museli by přitom na zastávku do centra přejít přes rušnou silnici.

„Nelíbí se mi to. Jezdí také spousta starých lidí a dětí. Proč mají někde přestupovat a stát,“ shrnuje svůj názor na plánované změny v děčínské MHD Jindřiška Treitlerová.

„Když to udělají tak, jak to naplánovali, tak já budu vystupovat třikrát,“ popisuje komplikace na své cestě do nemocnice po zavedení plánovaných změn Ivana Bránišová. I proto se rozhodla sepsat výzvu, pod kterou se podepsalo přes 200 lidí.

Vedení Děčína zatím úpravu spojů MHD odložilo

„Hlavní důvod byl, že vylepšíme komfort obyvatel Horního Oldřichova při dopravě z centra a do něj, a ti lidé to nechtějí tak, jak je to navrhováno. Proto jsem rád, že to dospělo do toho, že jsme ten materiál odložili,“ shrnuje náměstek děčínského primátora Vladislav Raška z hnutí Náš Děčín.

Město chtělo zrušit 10 spojů, ale vytvořit 21 nových. Vedení Děčína teď plánuje se s obyvateli Horního Oldřichova sejít.

„Pokud budou konstatovat, že tak, jak jim to tam dnes jezdí, jim v podstatě vyhovuje, tak se tím nebudeme zabývat a necháme jezdit autobusy tak jako dosud,“ dodal Raška.

Dopravnímu podniku platí Děčín zhruba 70 milionů korun ročně na provoz MHD a zajištění veřejné služby. Za nové spoje plánovalo město zaplatit navíc zhruba 700 tisíc korun za rok.

Spustit audio

Související