Obětem trestných činů může jako první pomoci policejní psycholog

15. červen 2015

První, s kým se oběť trestného činu potká, je zpravidla policista na služebně. Policisté jsou školení v tom, jak s lidmi, kterým se něco stalo, jednat. Velkou roli v přístupu k oběti hraje i jejich zkušenost. Kdykoli si navíc podle policejní psycholožky Lenky Štréblové můžou vyžádat pomoc specialisty.

„Policie má k dispozici tým pomoci obětem trestných činů a mimořádných událostí. A jinak během běžného výkonu služby je tu také policejní psycholog, na kdykoli kdokoli může obrátit s tím, že má tady např. ženu po znásilnění nebo týranou ženu nebo byla sebevražda a je třeba to úmrtí sdělit rodině,“ vysvětluje Štréblová.

Můžete popsat nějaký konkrétní příklad pro lepší představu?

„Když vezmu třeba úmrtí, ať už jde o sebevraždu, při dopravní nehodě nebo z přirozených příčin. Jestliže jsme přizváni ke spolupráci, tak nejdříve musíme sesbírat veškeré informace - co se stalo, kde a jak se to stalo a podobně, než dorazíme do té rodiny. Pak dojde k samotnému sdělení toho, co se stalo. Musí to být krátké, jasné, stručné. Potom poskytnout prostor pro reakci, přistupujeme na jejich tempo zpracování informací. Poskytujeme informace o tom, jak zajistit své bezpečí, nezůstávat sám, koho můžeme zkontaktovat, ev. je někam odvézt: Co se bude dít, co dělá policie za úkony, jak dlouho to asi potrvá, jestli bude nařízená pitva.“

Setkala jste se už s člověkem, u kterého bylo trauma tak velké, že nechtěl o ničem mluvit?

„Ustrnulé reakce nebo reakce typu popření jako "Vy jste se spletli, vždyť ráno odešel a nechal tady tašku, odpoledne jsme domluveni, že někam vyrazíme“ samozřejmě existují, jsme na ně připraveni a máme s nimi zkušenost. V tom případě se snažíme najít v té rodině jiného "styčného důstojníka", někoho kdo drží a na kterého se můžeme obrátit. S ním pracujeme a vysvětlujeme, co se s tím dotyčným děje, že ty emoce, které prožívá, to jak je ustrnulý, že to k tomu patří. Když jsou ty reakce hodně pasivní, musíme být trochu víc direktivní. Trochu víc toho člověka posouvat, instruovat, jasně, srozumitelně.“

Pokud je to potřeba, tak policejní psycholog také rodině předá kontakty na neziskové organizace, které pozůstalým nebo obětem můžou pomoci vyrovnat s těžkou situací.

autor: hau
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.