Obec Černouček se zapsala na turistickou mapu Česka. Může za to nový prezident

10. březen 2023 14:40

Nedaleko Roudnice nad Labem leží obec Černouček. Donedávna toho lidé z jiných koutů Česka o malé obci s necelými 300 obyvateli příliš nevěděli. To se ale zásadně změnilo. V obci totiž bydlí nový prezident Petr Pavel s manželkou. Lidé teď míří nejen na tamní obecní úřad pro pohledy a turistické známky, ale podívat se i na prezidentův dům.

Tomáše Petráka a Toma Klára potkává redaktorka Českého rozhlasu na jedné z křižovatek v Černoučku. Oba přiznávají, že do malé obce nedaleko hory Říp je přivedla hlavně zvědavost.

„Jsme z Roudnice, máme to kousek – tak jsme si říkali, že si uděláme výlet, když je takhle hezky. Řekli jsme si, že bychom to tady mohli okouknout ještě před tím, že tu bude prezident s vlajkou Pravda vítězí na baráku,“ usmívá se Tomáš Petrák. „On ale není jediná celebrita – bydlí tu i houslový virtuóz Ivan Ženatý,“ dodává Tom Klár.

Obec Černouček se zapsala na turistickou mapu Česka. Může za to nový prezident

Zvýšený zájem o prezidentskou turistiku zaznamenali i místní obyvatelé. „Potkáváme tady nějaké neznámé lidi, jestli je to ale kvůli panu prezidentovi, to nevím. Asi bych ale řekla, že jo,“ potvrzuje se smíchem Gabriela Karhanová.

Podle nezávislé starostky Lucie Kavánové je o jindy poklidnou obec v současnosti nebývalý zájem. „Nejčastěji posílají vzkazy přes e-mail, teď se to tedy už výrazně umenšilo, ty první dny to ale bylo třeba i 50 zpráv denně. Jezdí sem i osobně – to pak většinou přivážejí knihy, které chtějí podepsat,“ přibližuje.

Na první pohled se zdá být Černouček velice klidnou obcí, na ten druhý pohled už je patrná změna. Dům Pavlových střeží ze všech stran kamery a v místní požární zbrojnici sídlí prezidentova ochranka. „Pro nás to vlastně nový není, protože tu Petra Pavla máme už dlouho. Takže nám to ještě tak úplně nedochází, že teď on je ten prezident,“ uzavírá starostka Lucie Kavánová.

Spustit audio

Související