Obdivovaná opona malíře Zdeňka Sýkory by se měla vrátit do Loun, tentokrát jako dláždění před divadlem

9. září 2015

Dílo světoznámého malíře Zdeňka Sýkory chce do jeho rodného města Loun vrátit Spolek Sýkora 2020. Skupina nadšenců a obdivovatelů Sýkorova díla chce změnit současnou podobu prostranství před Vrchlického divadlem v Lounech. Nová dlažba před divadlem by měla být kopií opony, kterou před zhruba padesáti lety Sýkora v tamním divadle vytvořil.

„Jsme „Louňáci", kteří mají rádi výtvarný umění a bylo nám hrozně líto, že kamkoliv přijedete do světa, ať se to týká New Yorku, Paříže, malých městeček ve Francii, tak všude, kde žil nějaký výtvarník, po kterém něco zbylo a je to známé, tam něco je. Ale v těch Lounech nic není,“ představuje Spolek Sýkora 2020 jeho členka Jolana Planičková.

Vizualizace návrhu od arch. Josefa Pleskota

Zdeněk Sýkora je celosvětově uznávaný malíř. Jeho díla je možné vidět ve všech významných světových sbírkách moderního umění. Louny před časem chtěly umístit mozaiku svého nejznámějšího rodáka v jedné z okrajových částí Loun. Z toho ale sešlo.

Ředitele Vrchlického divadla v Lounech Vladimíra Drápala pak napadlo, že by přímo před divadlem mohla být formou dlažby vytvořena kopie opony, kterou zhruba před padesáti lety Sýkora pro divadlo vytvořil.

„Sýkorova mozaika měla být v Zahradním městě na náměstí. Z toho sešlo a mě to bylo líto. Tak jsem přemýšlel, jak pana Sýkoru zviditelnit. Ta opona tady byla od roku 1963. Sloužila jako protipožární opona z ocelových plátů. Zmizela během rekonstrukce divadla, která probíhala v 90. letech. Nikdo neví, co se s ní stalo a vzhledem k tomu, že byla šest a jedenáct metrů velká a těžká, tak můj odhad je, že skončila ve šrotu.“

V roce 2020 to bude sto let od narození Zdeňka Sýkory. Nejpozději do té doby chtějí nadšenci odhalit před divadlem kopii Sýkorovy opony. Stát by měla kolem šesti milionů korun. Vznikl transparentní účet a veřejná sbírka i petice za vznik díla.

„Máme 700 podpisů… Teď v září bychom chtěli na zastupitelstvo, abychom s tím seznámili i zastupitele. Na 5. listopadu máme zamluvené divadlo, kde bychom chtěli udělat koncipovaný večer k tomu dílu, kde bychom vysvětlili obyvatelům, že ten Sýkora si to zaslouží.“

Vrchlického divadlo dnes

Louny zaplatily studii vzniku mozaiky vytvořenou architektem Josefem Pleskotem. Starosta Loun z Unie pro sport a zdraví Radovan Šabata sám podepsal petici za vznik díla. Kolik ale město přispěje, a jestli tak vůbec učiní, není jasné.

„Jsme připraveni nějakou částkou přispět. To, co vytvořil architekt Pleskot, je studie. Pokud dojde k realizaci, měl by se udělat realizační projekt, ze kterého vznikne reálná cena a od ní bychom se měli odrazit.“

Jolana Planičková ze Spolku Sýkora 2020 je přesvědčená, že by Louny měly mít na památce Zdeňka Sýkory zájem: „My tady máme spoustu rodáků, ať je to Vrchlický, Hilbert… A ten Sýkora, on mohl se odstěhovat kamkoli do světa a pracovat jinde. On ty Louny miloval a chtěl v nich zůstat. A Louny se k němu staví zády.“

autor: Jan Beneš
Spustit audio