Obchody z malých obcí v Ústeckém kraji mohou začít žádat o dotaci na provoz

6. prosinec 2021 09:30

Provozovatelé obchodů s potravinami s menších obcí v Ústeckém kraji mohou od 6. prosince požádat o příspěvek na podnikání. Peníze jsou určené pro provozovny v obcích do 1 000 obyvatel nebo ve stejně velkých částech obcí s až s 3 000 obyvateli.

Hejtmanství chce pomocí programu s názvem Obchůdek přispět k zachování prodejen i mimo velké obce a města. Třeba v Dolních Zálezlech na Ústecku.

Obchodník Dinh Dang Nguen obsluhuje v Dolních Zálezlech paní, která si přišla nakoupit do obchůdku. Ten je v budově obecního úřadu. Na tržbách se podle prodejce projevuje roční období.

„V létě to jde, ale v zimě je to k ničemu – to třeba důchodci, kteří mají jednoduchou cestu do Ústí, nakupují tam. Takže denně pak přijde třeba jen 10 až 20 lidí. Takže v zimě jen tak tak pokryju náklady,“ vysvětluje Dinh Dang Nguen. Proto se také připravuje na podání žádosti o dotaci.

O udržení obchodu se snaží i přímo obec, vysvětluje nezávislá starostka Dolních Zálezel Magda Pejšová: „Ty malé obchody v malých obcích nemohou vydělávat. Nemohou fungovat na nějakém principu běžného tržního hospodářství. Proto ten obchod už teď podporujeme tím, že platí jen velmi nízké nájemné.“

Obchod v malé obci je důležité místo pro setkávání lidí

Obchody na malých obcích mají podle ní i jiný smysl, než pouze prodej potravin.

„Lidé se tam setkávají. Funguje to i jiným způsobem, než jen jako obchod. Bez něj by něco té obci chybělo – to už si pak můžeme říct, že je ta obec noclehárnou pro Ústí, a to my nechceme,“ shrnuje Magda Pejšová.

Myšlenku na podporu obchodů na malých obcích rozpracovalo Sdružení místních samospráv a ministerstvo průmyslu a obchodu, které Ústeckému kraji peníze na dotace poskytlo. Celkem si mezi sebe žadatelé v regionu rozdělí 3 miliony korun.

Zájemci mohou dotaci použít vedle hrazení části nájmu a platu personálu, také například na provoz platebního terminálu nebo platbu za internetové připojení.

Žádosti o dotaci přijímá krajský úřad od 6. prosince.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související