Obce v rekreačních oblastech na Děčínsku letos řeší mnohem víc komunálního odpadu. Kvůli chalupářům

19. listopad 2020 09:37

Raději zůstat na chalupě než ve městě v paneláku. Tenhle trend je znát hlavně v rekreačních oblastech na Děčínsku. Města a obce zaznamenaly zvýšený svoz komunálního odpadu. Třeba v Krásné Lípě na Děčínsku odvezli z okrajových, hlavně rekreačních částí města, o 14 tun víc odpadků než loni ve stejnou dobu.

„Jsme z Děčína, ale raději jsme teď na chalupě – co v paneláku,“ říká usměvavý Jaromír Kraus, zatímco pracuje před svou chalupou na břehu Kyjovské přehrady a dodává: „My jsme pořád venku. Chodíme na kolo a místo tenisu chodíme pěšky.“

Takových, lidí jako jsou Krausovi, je v okolí Krásné Lípy víc. Je to třeba znát na odpadcích.

„Vidíme množství odpadků, které se nám hromadí u sběrných míst na tříděný odpad. Z toho je evidentní, že to je odpad od rekreantů. Vidíme i větší pohyb na sběrném dvoře. U chalup je zaparkováno větší množství vozidel – je to v podstatě takový prázdninový provoz,“ přiznává nezávislý starosta Jan Kolář.

Kdyby měla být situace dlouhodobě stejná, a lidé by zůstávali déle na chalupách, uvažuje město o úpravě podmínek ve svozu komunálního i tříděného odpadu.

O něco jinačí je situace v sousedním Rumburku – tam si takzvaných „lufťáků“ všimnuli hlavně na městském úřadu.

„Tady u nás se relativně hodně hromadilo lidí na těch agendách, které nejsou přesně omezené tím územím – na řidičákách, techničákách, občankách,“ říká starosta Rumburku Lumír Kus z hnutí ANO a dodává: „Museli jsme ten čas omezit na pět hodin dva dny v týdnu, a bylo to ještě horší.“

Milý postranní efekt nouzového stavu zaznamenali i v Dolní Poustevně. Tam starosta za rok oddá tři až čtyři páry, letos jich i přes přísná hygienická opatření oddal rovných deset.

Spustit audio

Související