Obce provozující lyžařské areály zatím nemají nárok na kompenzace od státu. Jen platí a čekají

5. únor 2021 14:00

Obce s vlastními lyžařskými areály doplácí na omezení kvůli špatné epidemické situaci. Zatímco soukromí majitelé zimních středisek mohou požádat o vládní kompenzace z programu COVID – Sport, na ty obecní se program nevztahuje. Proto jen platí za elektřinu a čekají, jestli jim vláda povolí vleky rozjet.

„Lyžovat by se tu krásně dalo – támhle nahoře, jak vidíte tu hromadu, je metr a půl sněhu,“ ukazuje nezávislý starosta Horního Podluží Petr Hoření na svah v obecním lyžařském areálu a dodává: „Je to smutné – je to k vzteku i k pláči. Vlek letos ještě neběžel. Ani utrácíme.“

Čtěte také

Areál obec dotuje z rozpočtu – stojící vlek znamená, že dá Horní Podluží méně peněz třeba na opravu bytového fondu. Na kompenzaci od státu jako jiné lyžařské areály nemají ale ty obecní nárok.

To se zdá starostům obcí, které provozují svůj vlastní ski areál, diskriminační. Prostřednictvím Spolku měst a obcí se proto obrátili otevřeným dopisem na ministerstvo průmyslu a obchodu, který má kompenzace lyžařským areálům na starosti.

„Přes toto sdružení jsme poslali výzvu ministrovi Havlíčkovi, aby to vyjádření přehodnotil, a abychom na ty kompenzace dosáhli,“ říká starosta Zlaté Olešnice na Jablonecku Jiří Černý z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Starostům obcí přijde rozhodnutí ministerstva diskriminační

Pro obec Zlatá Olešnice to měla být letošní první sezona v provozování obecního areálu, který převzala loni v létě. Zatím nalila do areálu, aby mohla v zimě spustit vleky, přes 100 tisíc korun.

„To rozhodnutí státu mi přijde diskriminační,“ nechápe Černý. „Program je notifikovaný Evropskou komisí a podpora, kterou poskytuje ministerstvo průmyslu a obchodu, je určena pro podnikatelské subjekty. Obce a kraje mají vlastní rozpočty,“ vysvětluje mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

Obce provozující vlastní lyžařské areály teď čekají, zda ministerstvo průmyslu a obchodu na jejich otevřený dopis odpoví.

Spustit audio

Související