Obce na severu Čech hyzdí zchátralé hospodářské a průmyslové stavby. Stát nabídne dotace na jejich vykoupení

3. říjen 2015

Zchátralé hospodářské nebo průmyslové stavby hyzdí nejedno město nebo obec. Ministerstvo průmyslu připravuje program, který by městům umožnil tyto budovy odkoupit a smysluplně je využít. Například v Obrnicích na Mostecku chtějí z bývalého kravína udělat zázemí pro turisty.

„Je to území určené k asanaci a vzhledem k tomu, že v blízkosti je kopec Zlatník, který volá po návštěvě turistů, tak by bylo vhodné mít pro ně nějaké zázemí. Parkoviště, infocentrum, sociální zařízení. A to by se tam myslím hodně hodilo,“ konstatuje starostka Obrnic z ODS Drahomíra Miklošová.

Dva bývalé kravíny zabírají více než 1,5 hektaru pozemku a na jejich demolici a následné využití pro turisty potřebuje obec získat 10 milionů korun. Pokud obec dotaci od ministerstva průmyslu získá, může to vést k dalšímu přilákání turistů.

Čtěte také

„Myslím, že by to mohlo zatraktivnit tu zónu kolem Českého Zlatníku daleko více. Bylo by vhodné pak obnovit turistickou cestu nahoru na Zlatník a nahoře postavit třeba rozhlednu a posezení.“

Obrnice chtějí kromě zmíněných kravínů odkoupit od soukromého majitele také bývalé drážní budovy na okraji obce.

„Tady jsou další zdevastované budovy, které by taky stálo za to vykoupit od té firmy, která nemá šanci s tím něco udělat.“

Krajinu hyzdí i brownfieldy v Hrobčicích

V blízkých Hrobčicích mají tři tzv. brownfieldy, tedy zchátralé hospodářské nebo jiné budovy. Tím nejproblémovějším je bývalý uprchlický zábor v Červeném Újezdu. Obec by ho ráda odkoupila a zbourala.

„V nedávné době tam proběhla technoparty, která se absolutně vymkla kontrole. Bojíme se toho areálu, co pro nás může znamenat do budoucna. V minulosti tam bylo azylové zařízení, což nebylo jednoduché pro naše občany. Horší pak bylo, když se areál dostal do soukromých rukou. Byl zde provozován domov na kopci, což bylo taky velmi těžké období,“ popisuje situaci starostka Hrobčic za starosty a nezávislé Jana Syslová.

Problémový Domov na kopci totiž sloužil jako domov pro seniory, ale bez potřebných licencí. Podle informací z ministerstva průmyslu a obchodu by obce mohli čerpat dotaci na vykoupení tzv. brownfieldů od roku 2016.

autor: Jan Beneš
Spustit audio