O víkendu se těšte na teplo, počasí se začne zlepšovat v pátek odpoledne. Kvalita vody na koupalištích je dobrá

12. červenec 2018 17:42

O víkendu čeká obyvatele České republiky příjemné počasí s teplotami 24 až 28 stupňů Celsia. Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu se přeháňky objeví jen minimálně, převážně v horských oblastech. Středočeská koupaliště jsou vhodná ke koupání.

Kvalita vody ve středočeských koupalištích se proti minulým odběrům zlepšila. Na většině sledovaných míst je voda označována stupněm jedna, tedy jako nezávadná voda vhodná ke koupání.

Jen v některých místech je podle vedoucího oddělení hygieny obecné a komunální pro okres Příbram Luboše Mandíka kvůli výskytu chlorofylu voda označována stupněm dva, tedy jako vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi.

Dvojkou hygienici označili například lokalitu Županovice na Slapech nebo Tyršovo koupaliště v Rakovníku. "Je to způsobeno tím, že se zvýšil obsah chlorofylu, nikoliv však sinic, takže voda má pouze vizuálně zhoršené vlastnosti," řekl Mandík.

Hygienici zatím nemají zpracované výsledky odběrů z Písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, kde bývá každoročně kvalita vody horší. "Možná může dojít k tomu, že sinice již narostly do takového množství, že bude daný stupeň číslo tři," uvedl Mandík. Pro koupání by tak voda byla stále vhodná, citlivější jedinci by se ale měli bezprostředně poté osprchovat.

Výskyt sinic mohou lidé ověřit jednoduchým testem, kdy vodu naberou do plastové lahve a po půl hodině ověří, zda se zelené částice shromáždily u hladiny. Pokud ano, jsou to sinice. Pokud zůstane voda rovnoměrně zakalená v celém objemu nebo se začne tvořit větší zákal u dna, pravděpodobně jsou to řasy.

autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio