O tomto víkendu se otevřelo na Děčínsku několik soukromých podstávkových domů

27. květen 2018

V sobotu si lidé v Merbolticích na Děčínsku mohli lidé prohlédnout funkční hospodářství s kozí farmou nebo tesařský dvůr s ukázkou tradičních řemesel.

„V síni a koupelně jsme udělali dílnu a koupelnu,“ ukazuje ochotně návštěvníkům obyvatelka jednoho podstávkového domu Alíz Vacík Jenes s půlroční dcerou v náručí. „Pocházím z Budapešti a už tu bydlím sedm let,“ počítá. V podstávkovém domě se jí prý bydlí velmi dobře.

Majitelé podstávkových domů uspořádali den otevřených dveří a nechali návštěvníky nahlédnout i do ložnice, do sklepa nebo do stodoly. Zájem byl opravdu veliký. Architekt a průvodce Tomáš Efler se dopočítal devadesáti zájemců.

„Nacházíme se na hospodářství pod Strážným vrchem, což je jedna z nejkrásnějších venkovských usedlostí uprostřed památkové zóny v Merbolticích,“ popisuje, „Podstávkové domy reprezentují typickou regionální venkovskou architekturu.

Návštěvníci na prohlídce domů obdivovali například vyřezávanou pavlač nebo zdobené dveře. Na usedlosti č. 60, takzvaném tesařském dvoře, bylo možné si prohlédnout ruční otesávání trámů sekyrou, které se říká širočina.

Víkend otevřených podstávkových domů pokračuje v neděli od 10 do 17 hodin v domě ve Šmilovského ulici v Rumburku a dva podstávkové domy v Lipové na Děčínsku.

Tradiční venkovská architektura v Merbolticích na Děčínsku
Spustit audio

Související