O stavbě domu a na co si dát pozor s ředitelem společnosti Ekonomické stavby

Ačkoliv se ceny materiálu za poslední týdny velmi zvýšily, je stále vhodná doba na pořízení parcely a stavbu domu. Je ale potřeba zvážit několik faktorů, než začneme s realizací. Martin Protiva, obchodní ředitel společnosti Ekonomické stavby, poradil, na co si dát pozor.

Zděné bungalovy, patrové domy nebo dřevostavby, to jsou nejoblíbenější stavby, které si nechávají lidé zhotovovat. Ačkoliv je možné dřevostavby postavit velmi rychle, měli byste počítat s tím, že v dnešní době, kdy dochází k velkému úbytku a zdražování materiálů, můžete na dům čekat až dva roky.

Mezi nejrychleji obyvatelné domy patří montované stavby. „První kroky, jako je sehnání pozemku a financování je stejné, ale je pravda, že poté vám během několika málo dnů přistane na pozemku celý dům,“ říká obchodní ředitel společnosti Ekonomické stavby.

Největším trendem posledních let jsou ekologické stavby. „Ekologická stavba nemusí být jen sláma a PET lahve, to jsou už extrémy,“ uklidňuje Martin Protiva a dodává, že důležité jsou i volby technologií, kterými doplníme stavbu, jako jsou například tepelná čerpadla nebo fotovoltaické baterie.

Než začnete stavět, je velmi důležité promyslet tři hlavní body: kde budete bydlet (parcela), v čem chcete bydlet (nějaká představa o budoucím domě) a jak chcete stavbu zafinancovat (neměli byste se pouštět do projektu, který není finančně reálný).

Základem dobrého stavění je dobře vypracovaný projekt, který si můžete navrhnout v prvopočátku sami, poté je ale dobré využít služeb architektů, kteří svým klientům dopomůžou k finální podobě samotné vysněné stavby.

Jednou z možností je vybrat si firmu, která vám zajistí komplexní služby, tzv. postaví vám dům na klíč. Znamená to, že firma s vámi vyprojektuje návrhy a pak nechá celou stavbu zrealizovat – od základů až po detaily interiéru.

„Určitě byste si při výběru firmy měli všímat toho, jak dlouho už firma funguje a jaké jsou na ni reference. Firmy s dlouholetou praxí jsou většinou spolehlivější než ty nové,“ radí obchodní ředitel, Martin Protiva.

autoři: Renáta Filipi , Kateřina Klabzubová
Spustit audio