O prvních kavárnách v Evropě, prvním pražském kavárníkovi i úskalích bádání nad starými spisy – a malý kosmický pelmel navrch

14. březen 2021

Poslechněte si:

01:10 - Objevy a události
04:58 - Kofeinové nápoje a Evropa, 4. část: První kavárny
23:42 - Mýty, omyly a novinky astronomie: Planetka Vesta
27:43 - Soutěž o Knihu měsíce
28:53 - Tři zajímavosti z kosmonautiky

V úvodním přehledu zajímavostí se dozvíte kolik dubů padne na výstavbu nového krovu věže pařížské katedrály Notre-Dame a také vám prozradíme, s kolika druhy hub zřejmě sdílíme naši planetu; představíme vám nejstaršího známého volně žijícího ptáka, albatrosí samici Wisdom, zajdeme se podívat na krásný zkamenělý pařez do Prácheňského muzea v Písku a probereme budoucí možné podoby spolupráce Ruska a Číny při výzkumu Měsíce, o které obě země nedávno podepsaly memorandum.

První kavárny v Evropě a v Praze

Kavárna

V 16. a na prahu 17. století si už někteří vzdělanci v Království českém mohli o kakau, čaji i kávě číst ve spisech, které známe z inventářů jejich knihoven; žádné přímé svědectví o konzumaci těchto nápojů u nás však z té doby nemáme. Jediný dobový doklad přinejmenším o přítomnosti kávy na našem území se našel na nejexkluzivnějším místě, jaké bylo k mání – na Pražském hradě. Hovoří o tom historik Karel Černý z Ústavu dějin lékařství a cizích jazyků 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. S kofeinovými nápoji se naši krajané tehdy mohli potkat při svých cestách po světě.

Ze zámoří do Čech. Čokoláda, čaj a káva v raném novověku

Především s konzumací kávy je spjata existence kaváren, jako svého druhu institucí – a to od samého počátku pronikání kávy do Evropy. V našem vyprávění jsme se už zmínili o založení první kavárny ve Vídni, což ale zdaleka nebyla první kavárna v Evropě. Kde vznikly ty nejstarší? A jak to bylo s kavárnami u nás? Existuje nějaký typicky český způsob přípravy kakaa, kávy nebo čaje, který se třeba na začátku prosadil, a milovníci kofeinových nápojů mu zůstali věrni i dál? Inspirací pro naše povídání s historikem Karlem Černým nám byla jeho nedávno vydaná kniha o pronikání kofeinových nápojů do Evropy v raném novověku, nazvaná Ze zámoří do Čech. Je to kniha nabitá fakty, často získanými či pečlivě ověřenými z původních pramenů a zdrojů, starých třeba i několik set let; nepříliš snadno dostupných a někdy i špatně čitelných, a to v řadě cizích jazyků. Jak moc je práce s podobnými prameny obtížná – a dočkal se při ní Karel Černý i nějakých nečekaných odhalení?

Tři zajímavosti z kosmonautiky

Astronautka Evropské kosmické agentury Samantha Cristoforettiová v modulu Cupola na Mezinárodní vesmírné stanici

Kosmonautika, úzce spjatá s výzkumem blízkého i vzdáleného vesmíru, se stále dynamičtěji rozvíjí a vedle oficiálních a dlouhodobě etablovaných kosmických agentur se do tohoto rozvoje zapojují i soukromé firmy. Dostatečně podrobně jste se o tom mohli přesvědčit v přehledu letos očekávaných událostí v kosmonautice, který jsme vám nabídli v průběhu měsíce ledna. Tentokrát si krátce připomeneme únorové výročí prvního měkkého přistání pozemské sondy na povrchu jiného vesmírného tělesa, pozveme vás do konkurzu na kosmonauty a představíme čtyři mise, jejichž plány má aktuálně na stole NASA.

Spustit audio

Související