O onemocnění covid-19, očkování proti němu a jak posílit svou imunitu s MUDr. Ludmilou Mazylkinovou

Jde poznat, jestli proděláváme covid-19, nebo jen běžné nachlazení? Kdy bychom měli kontaktovat lékaře, a kdy naopak stačí „se z toho vypotit“?

„Koronavirus se bohužel projevuje různými způsoby, proto jen tak doma zjistit nemůžete, jestli máte covid-19, nebo běžnou virózu. Samozřejmě dominantní jsou u něj respirační příznaky – kašel, někdo má rýmu, dalšího zas bolí hlava, jiný má horečku, někdo je zas hodně unavený a ani třeba kašel nemusí mít. Je to dost individuální,“ vysvětluje záludnost koronaviru MUDr. Ludmila Mazylkinová.

Rozhodně přitom nesouhlasí s tvrzením, že jde o „chřipečku“. „Sama jsem si to prodělala a myslím si, že už bych to nikdy prodělat nechtěla,“ dodává.

V případě, že člověku není dobře, měl by telefonicky kontaktovat svého lékaře a domluvit se s ním na dalším postupu. „Člověk by rozhodně neměl ihned vyrazit osobně k lékaři – cestou může někoho nakazit, nebo může nakazit i zdravotnický personál, je to velké riziko. Proto by se člověk měl s lékařem nejdřív telefonicky dohodnout na konkrétním termínu,“ vysvětluje Mazylkinová.

Kdy bychom neměli zbytečně stresovat, a kdy si naopak nehrát na hrdinu a je potřeba volat záchranku? Jak to lékaři vidí se strategií očkování do budoucna? Jak dlouho je člověk po prodělání onemocnění covid-19 proti nemoci imunní?

Poslechněte si celý rozhovor s ní z přiloženého audiozáznamu celého rozhovoru.

Spustit audio

Související