O morbidních věcech s elegancí a vtipem. Takové jsou písničky Michala Horáka

16. červen 2022

Michal Horák letos oslavil 24. narozeniny. Tvůrčí osobností byl ale už od mala. Přes dětské básničky se postupně dostal ke skládání hudby a psaní textů. Jeho úspěšnost dokládá například loňská výhra ankety Český slavík v kategorii Objev roku.

Michal Horák složil svou první píseň Michalovo akvárko v osmi letech. Intenzivněji se ale skládání začal věnovat ve třinácti. Jeho hlavní inspirací byl Tomáš Klus a Beatles. Dnes je z Michala poměrně známý písničkář s širokým spektrem fanoušků. „Vnímám to tak i na koncertech. Jsou tam lidi ve věku nula až sto,“ usmívá se Michal.

O lásce i mrtvém křečkovi

Témata písniček Michal čerpá hlavně ze svého života. Často tak zpívá o škole, o nezdařené lásce nebo o příbězích, které mu někdo vyprávěl. „Nevím, jak se to stalo, ale dost se rozšířily moje písničky o mrtvých zvířátkách. Vždycky se ke mně dostala nějaká historka, jak třeba křeček nebo pes zhynul velmi vtipnou cestou. Usoudil jsem, že je to díra na trhu, tak jsem se toho chopil. Lidem jsem se celkem trefil do gusta, což je s podivem,“ říká písničkář.

Největší inspirací Michala Horáka je Tomáš Klus a Beatles

Michal hraje na piano, kytaru, foukací harmoniku, akordeon a další nástroje. Na většinu z nich se přitom naučil hrát sám. Na koncertech někdy hraje také na heligonku, což je dnes už skoro historický nástroj podobný akordeonu. „Zajímavé je na tom to, že je to absolutně nekompatibilní nástroj s kterýmkoliv jiným nástrojem, protože je pouze v jedné tónině,“ vysvětluje Michal Horák.

Spustit audio

Související