Novým starostou České Kamenice se zřejmě stane 23letý Jan Papajanovský

22. říjen 2018 10:07

Těžko byste v České republice v tuto chvíli našli větší koncentraci mladých starostů na deset kilometrů čtverečných než na Děčínsku. Minulé čtyři roky vedl Benešov nad Ploučnicí tehdy  25letý Filip Ušák. V sousední České Kamenici se po letošních volbách na starostovskou židli posadí 23letý Jan Papajanovský.

Zatím co jeden přichází plný sil, druhý, i přes volební vítězství, míří do opozice plný silných emocí.

„Moje první reakce byla „A sakra, tak to už je vážný.“ Reakce mého okolí jsou ale ve většině případů pozitivní. Zaznívala i nějaká ta varování, jako třeba to, aby se mi za ty čtyři roky nevytvořil takzvaný starostenský pupek,“ usmívá se Papajanovský.

Jen o pouhých 11 kilometrů dál, v Benešově nad Ploučnicí, bilancuje své čtyři roky starostování Filip Ušák.

„Ty čtyři roky to byla jedna veliká jízda. Neměl jsem úplně jednoduchou pozici v zastupitelstvu, byl jsem obklopen radou, která čekala na mé sebemenší zaváhání. Všechno jsem to ustál, uhrál, vybojoval, ale stálo mě to obrovské množství sil. Na druhou stranu jsem zažil věci, jako že jsem si při vítání občánků mohl přivítat svoji dceru, na to nikdy nezapomenu. Honzovi z České Kamenice držím palce, ale samozřejmě musíte hodně brzy vystřízlivět, když se dostanete do podobné pozice,“ shrnuje Ušák, který i přes volební úspěch tentokrát se svou koalicí míří do opozice.

autor: Iva Zítková
Spustit audio