Nový majitel připravuje záchranu Úředního domu na teplickém Zámeckém náměstí. Vybuduje tam reprezentativní bydlení

23. červen 2021 09:07

40 let opuštěný Úřední dům na Zámeckém náměstí v Teplicích má nového majitele. Památkově chráněný objekt by chtěl využívat pro nájemní bydlení. Firma už získala souhlas památkářů, teď čeká na územní rozhodnutí. Následovat by mělo stavební povolení a pak samotná oprava.

„Pamatuju si, když tam ještě bydleli lidé. Moje kamarádky, které se odstěhovaly do Mnichova, ty když sem přijedou, tak si to každý rok fotí, jak to vypadá,“ konstatuje Zdeňka Francová, která se do Teplic přistěhovala s rodiči hned po válce, to jí byl jeden rok.

Sem, do nárožního domu naproti teplickému zámku, chodila za spolužačkou. „Bydlela tady dole, chodili tamhle těmi druhými vraty. A tady, tady byla nějaká galerie – tam jsem ale nebyla,“ vzpomíná.

Nový majitel připravuje záchranu Úředního domu na teplickém Zámeckém náměstí

Výtvarník Jiří Čáp ovšem ano: „V přízemí byla na obou stranách výstavní místnost, jinak tam nic nebylo.“

Poslední nájemníci z bytů z hygienických důvodů odešli v roce 1982. Po roce 1989 se dům dostal do soukromých rukou, ale majitelé si s památkově chráněnou budovou nevěděli rady – jejich plány ztroskotaly.

Posledním majitelem byla italská společnost před 11 lety. I ta nakonec opravu vzdala a dům prodala. Za zhruba 15 milionů ho koupil teplická rodinná firma, HIT OFFICE GROUP.

Jedním ze společníků je Martin Šťastný: „Pro mě je to jedno z nejlepších, nejnádhernějších míst v Teplicích, takže jsem si říkal, že je to příležitost, udělat z toho zchátralého domu něco hezkého.“

Z průčelí je dům zchátralý, ale pořád drží formu. Z vnitřní strany už to ale je jen ruina. Architekt Petr Sedláček proto pracoval v podstatě s vestavbou nové části. „Vždy je potřeba najít nějaký rozum mezi tím, co opravit, co ještě má smysl opravit, a co je lepší udělat znova. Zejména budeme muset vyřešit totální rekonstrukci krovu,“ vysvětluje.

Majitelé věří, že opravu zvládnou do 5 let. Počítají s tím, že práce vyjdou odhadem na zhruba 70 milionů korun.

Spustit audio

Související