Novoroční výstup na Ještěd letos podpoří výstavbu tras pro vozíčkáře, bude i čtyřnohý doprovod turistů

15. prosinec 2015

Tradiční akce, Novoroční výstup na Ještěd, pořádaná libereckým Klubem českých turistů, bude letos slavit už 41. ročník. Oproti minulosti přibylo novinek.

„V letošním roce chceme při novoročním výstupu na Ještěd věnovat pozornost mimo jiné i 40. výročí velké rekonstrukce lanovky,“ říká Bořek Pohl z KČT Liberec a pokračuje: „Klub českých turistů se nově spojil s Nadačním fondem Českého rozhlasu. Společně jsme se zapojili do akce Novoroční čtyřlístek, která podpoří výstavbu turistických tras pro vozíčkáře.“

Připravené jsou i pamětní listy a novoroční známky pro psy

Letos budou už podruhé na novoročním výstupu na tisícovku nad Ještědem srdečně uvítáni i čtyřnozí mazlíčci zúčastněných turistů a pořadatelé pro ně chystají milou pozornost.

„S přihlédnutím k zájmu z minulého ročníku máme i letos připraveny psí novoroční známky a pamětní listy pro čtyřnohé miláčky turistů,“ usmívá se turista a dlouholetý pořadatel. Odměna samozřejmě čeká na všechny. „Každý účastník dostane za startovné na vrcholu Ještědu originální pamětní list, který máme každý rok v jiném provedení, na něm nebude chybět aktuální razítko,“ popisuje Bořek Pohl.

Pozvánka na novoroční výšlap

To ale není všechno. „Nabídnout můžeme taky tradiční kovový odznak akce, který se stává předmětem sběratelského zájmu, samolepky, pohlednice, chybět nebude ani krajský kalendář turistických akcí na rok 2016,“ doplňuje.

Za 40 let vystoupilo 1. ledna na Ještěd na 40.000 turistů

Zájem o výstup na Ještěd je velký. Liberečtí turisté si od 70. let minulého století pečlivě vedou záznamy o počtech zúčastněných, podle Pohla za 40 uplynulých ročníků napočítali téměř 40 tisíc účastníků.

„Statisticky máme zjištěno, že se na novoroční výšlap na Ještěd chodí průměrně jedenáct set až dvanáct set lidí a jsme připraveni, že tentokrát bychom ocenili osmatřiceti tisícího a zřejmě i devětatřiceti tisícího.“

Tak nezapomeňte na známé rčení, které praví „jak na Nový rok, tak po celý rok“ a vydejte se v pátek 1. ledna 2016 společně s Klubem českých turistů v Liberci na Novoroční výstup na Ještěd. Startuje se mezi 8:30 a 12:00 od turistického informačního centra v Horním Hanychově, kde probíhají i registrace.

Čtyřkilometrová trasa vás zavede po modré značce až na vrchol liberecké hory, kde vás v cíli určitě zahřeje i dobrý pocit.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio