Novelizace insolvenčního zákona: pomůže dlužníkům, uškodí věřitelům

13. červenec 2021 11:10

Dlouho očekávanou novelu insolvenčního zákona, která byla zdržena z důvodu koronavirové situace, byla vláda měla projednat v úterý 13. července. O tom, co s sebou přinese a jak bude nyní vypadat proces oddlužení, promluvila Lucie Pastyříková ze Sociální služby v Chomutově.

Novela by měla zajistit konec vleklým exekucím. Od roku 2023 by se podle ní měly zastavovat tzv. marné exekuce – tedy malé exekuce či ty, u nichž není možné něco vymoci. Zastavení exekuce však neznamená její definitivní konec, bude pouze uspána, a to nejdéle po dobu 12 let.

Lhůta insolvence by se měla zkrátit na 3 roky, stále ovšem není jasné, zda pouze pro osoby samostatně výdělečně činné nebo pro všechny věřitele. Tříletou insolvenci bylo možné podstoupit i doposud, věřitel však během ní musel splatit minimálně 60 % dluhů. Tato podmínka by s novelizací byla zrušena.

Senioři a osoby s mentálním nebo zdravotním postižením by měli být z insolvence vyškrtnuti, případně by u nich mělo být omezeno provedení zabavení majetku pro oddlužení.

Přijatá novela je vítanou pomocí pro dlužníky, věřitelé se proti ní však brání. S avizovanými změnami se jim totiž komplikuje vymáhání dlužné částky.

Exekuce aktuálně hrozí čtyřem tisícům dětí, další desítky tisíc dospělých lidí se nyní potýkají s dluhy, které jim vznikly během jejich dětství. I tito lidé mohou požádat o oddlužení, prokážou-li, že dvě třetiny jejich dluhů vznikly před jejich 18. rokem života.

Díky novele se v budoucnu bude většina dětských dluhů zastavovat.

autoři: Renáta Filipi , Magdalena Trajerová
Spustit audio